Voor Liesbeth Rutten is kunst een passie zonder einde.
Voor Liesbeth Rutten is kunst een passie zonder einde. Foto: Henk Lammen

"Ik wil de ruimte in!"

Leunen | Kunstenares Liesbeth Rutten (63) uit Leunen is deze week weer gestart met het geven van cursussen boetseren. In kleine groepjes leert ze de cursisten de fijne kneepjes van het vak en de liefde voor kunst. "Het is een continu uitdaging om eigen vormen te ontwikkelen."

Door Henk Lammen

Als kind was ze al bezig met 'prutselen en frutselen', zoals ze het zelf omschrijft. "Ik ben er eigenlijk mee geboren. In mijn kindertijd was ik nogal gesloten, voor mij was het bezig zijn met iets creëren een manier om mijn gevoelens uit te drukken." De liefde voor kunst en creatief zijn kreeg ze dan ook met de paplepel ingegoten. Haar vader Joost, de bierbrouwer, was een inspiratiebron voor Liesbeth Rutten. "Die man was zo enorm creatief en technisch. Hij ontwierp zelf machines voor zijn brouwerij, had volop creatieve ideeën. Ik denk dat ik die kwaliteiten van hem heb meegekregen." Het was dan ook min of meer vanzelfsprekend dat ze na haar middelbare schooltijd een kunstgerelateerde studie ging volgen. Ze voltooide een opleiding aan de Akademie voor Beeldende Vorming in Amersfoort en werd lerares handvaardigheid aan een middelbare school. Een keuze waar ze geen spijt van heeft, maar uiteindelijk wel koos voor een andere richting in haar leven. "Ik kon niet goed tegen de druk. Toen ik begin dertig was en zelf kinderen kreeg, ben ik uiteindelijk gestopt als lerares."

In het ruime atelier in haar woonhuis in Leunen staan overal kunstwerken. Ze typeren de levensfases van Liesbeth Rutten. Een weg van vooral figuratief naar nu abstracte werken. Een bewuste ontwikkeling voor de meeste kunstenaars, zegt ze. "Als beginnend kunstenaar kies je meestal voor figuratief, waarbij je een eigen herkenbare stijl wilt ontwikkelen. Naarmate je ouder wordt, wordt abstract werken een uitdaging. Je grenzen verleggen, eigen vormen ontwikkelen." De natuur is daarbij voor haar een onuitputtelijke inspiratie, maar meteen ook een voedingsbodem om haar werken gestalte te geven. Takjes, zand, steentjes, veren, de schors van een boom, ijzerdraad, ze gebruikt alles bij de vervaardiging van haar werken.

Waar ze begon met keramisch werk, maakt ze nu vooral bronzen beelden. Rutten verbeeldt de zielenroerselen van de mens in brons. Een logische keuze, aldus de kunstenares. "Met keramiek werken betekent dat je te maken hebt met de zwaartekracht van het materiaal. Alles zakt in, zoals ook bij de ouder wordende mens. Dat wilde ik niet. Ik wilde constructief de ruimte in. Omhoog. Daarom ben ik me in brons gaan verdiepen. Met brons kun je alle kanten op, het heeft heel weinig beperkingen. In de gieterijen, het eindstadium van een kunstwerk, zijn de mogelijkheden onbeperkt. Het is eigenlijk wonderbaarlijk wat je kunt doen. Een creatieve wereld gaat voor je open."

Naast het presenteren van eigen werk tijdens exposities en kunstbeurzen in binnen- en buitenland verzorgt Liesbeth Rutten workshops en cursussen boetseren. Op woensdagavond of zaterdagen werkt ze in kleine groepjes in haar atelier of achter in de tuin van de woning. Tien winteravonden deelt Rutten haar passie met de deelnemers.

"De cursisten maken met boetseerwas een model. Dat kan een schaal zijn, of een vogeltje, of een eigen ontwerp. Ik sluit me vooral aan bij de individuele wensen van de cursist. Werken op maat. De een werkt rustig en maakt tijdens de cursus een groot kunstwerk, een ander maakt bij wijze van spreken iedere cursusavond een beeld. Ik begeleid de cursisten met vorm geven, leer de basistechnieken en hun vaardigheid te vergroten."

Aan stoppen denkt ze nog lang niet. Kunst is voor haar een passie zonder einde. "Je kunt er altijd jouw gevoelsleven mee uitdrukken. De ene keer ben je opgewekt, de andere keer bedrukt. Je danst of een storm waait de kleren van je lijf. Dat blijft altijd. Het is heerlijk om te doen, bezig te zijn. De grenzeloze mogelijkheden blijven uitdagen. Het is als een wandeling door het leven, op zoek naar een bestemming."

Meer informatie over de cursussen en workshops is te vinden op www.liesbethrutten.nl.