'Er is niets aan de hand'

VENRAY | Volgens het college is er niets vreemds aan de hand met de verkoop van 't Freulekeshuus. inVENtief en PP2 stelden vragen over het museum aan de Eindstraat dat voor 180.000 euro is verkocht aan twee Venrayse ondernemers.

Door Henk Willemssen

De partijen menen dat de verkoop niet correct is verlopen. Studio Spinazie en Confiance Financieel Advies brachten samen het enige bod uit in de periode, van 17 december 2015 tot 18 februari 2016, dat het pand te koop stond.

De twee ondernemers hadden zich al op 29 oktober 2014 schriftelijk bij wethouder Jan Loonen (CDA) gemeld.

In 2012 werd bekend dat vanwege de verhuizing van 't Freulekeshuus naar de nieuwbouw op het Mgr. Goumansplein het gebouw begin 2017 leeg zou komen te staan. inVENtief en PP2 hebben het vermoeden van bevoordeling. Confiance Financieel Advies is het bedrijf van Anne-Marie Goossens. Zij is de echtgenote van voormalig D66-wethouder Hans Teunissen die in april 2015 de overstap maakte naar het provinciehuis in Maastricht. B en W ontkennen dat Teunissen enige bemoeienis heeft gehad met de verkoop. Hij was in het najaar van 2014 als wethouder niet betrokken bij de gesprekken of de bezichtiging. 'Mevrouw Goossens is een zakenvrouw met een eigen bedrijf dat totaal losstaat van de toenmalige en huidige functie van haar echtgenoot', antwoordt het college op de vragen van inVENtief en PP2. 'De openbare verkoopprocedure is transparant en normaal verlopen. Er was voor ons geen reden met deze verkoop anders om te gaan dan normaal.'

inVENtief en PP2 wijzen op het enorme prijsverschil tussen de verkoopprijs en de taxatiewaarde.

Er was rekening gehouden met een opbrengst van 350.000 euro. In 2009 was het gebouw getaxeerd voor vijf ton als kantoorpand. Eind 2014 rolde uit een nieuwe taxatie, door Peeland Makelaardij in opdracht van Confiance Financieel Advies, de waarde van 200.000 euro.

Een jaar later kwam een taxatie in opdracht van de gemeente eveneens uit op twee ton. Het college verklaart het prijsverschil door de enorme waardedaling (van 50 tot 70 procent) van kantoorpanden in de afgelopen jaren. Bovendien wil de gemeente graag snel af van leegstaand maatschappelijk vastgoed. Voor 2017 lag er een groot onderhoudsplan klaar van 50.000 euro. Dat geld wordt nu bespaard.