Venray-verdediger Joy Koenen (rechts) houdt de Horster  aanvaller Joost van Rensch van de bal.
Venray-verdediger Joy Koenen (rechts) houdt de Horster aanvaller Joost van Rensch van de bal. Foto: Lotte Kamphuis

Venray afgetroefd door Horst

Wittenhorst-Venray 2-0 (0-0).

Doelpunten: 62. Denny Bongers 1-0; 87. Rob Zanders 2-0. Scheidsrechter: Nelissen (Maastricht). Toeschouwers: 1200. Gele kaart: Bart Spreeuwenberg, Tom Zanders, Frank Peeters (Wittenhorst), Joy Koenen en Abe Stiphout (Venray).

SV Venray: Van Enckevort; Van Dijck, Koenen (79. Kersten), Gielens en Van der Waerden; Pelzer (32. Stiphout), Van Mil en Egelmeers; Deenen (42. Kleuskens), Touratzidis en Shala.

Door Henk Willemssen

HORST | Venray verloor zaterdag voor 1200 toeschouwers de derby tegen Wittenhorst met 2-0 in de eerste klasse D. Venray begon niet scherp en ontsnapte in het openingskwartier al aan een vroege achterstand. Niet alleen fysiek maar ook voetballend waren de Horstenaren beter. Een uur lang wisten de rood-witten stand te houden maar uiteindelijk trok de Horster thuisploeg de winst naar zich toe.

Trainer Stef Sijbers berustte na afloop in het derbyverlies. "We hebben verdiend verloren", concludeerde hij. "Normaal hebben wij meer voetballend vermogen. Maar dat kwam er vanavond niet uit. Wittenhorst was fysiek en voetballend gewoon beter."

Vanaf de aftrap trokken de oranje-zwarten het spel naar zich toe. Na dertig seconden kwam Venray bij de eerste de beste aanval al goed weg. Even later brak de Horster spits Willem Heijnen door maar hij raakte de bal niet goed. In de negende minuut had Venray opnieuw geluk. Joost van Rensch omspeelde doelman Dirk van Enckevort en had een leeg doel voor zich. Maar de paal bracht redding voor de Venraynaren. Na de turbulente openingsfase kwamen de rood-witten wat meer onder de druk uit. Na ruim een kwartier moest libero Joy Koenen aan de noodrem trekken toen Joost van Rensch dreigde door te breken. Het gebeurde vlak voor de Horster dugout die moord en brand schreeuwde. Arbiter Nelissen trok de eerste gele prent.

Frank Peeters kon na een halfuur zomaar het middenveld oversteken maar zijn schot verdween langs het Venrayse doel. Sijbers vond dat zijn ploeg de slag in de middenlinie verloor. Daarom haalde hij direct daarna Danny Pelzer naar de kant. Abe Stiphout was zijn vervanger. "We gaven op het middenveld veel te veel ruimte weg. Vandaar die wissel. Abe pikte het daarna beter op." Venray wist voor de pauze nauwelijks gevaar te stichten. Het meest dreigend was een vrije trap van Armend Shala die fraai werd gered door doelman John Tissen. Vlak voor rust liep Wesley Deenen een hamstringblessure op toen hij een voorzet gaf. Deenen probeerde het nog even maar hij moest zich al snel laten vervangen door Ron Kleuskens.

Na de pauze probeerde Venray de bakens te verzetten maar de Horsternaren behielden een veldoverwicht. Na een kwartier werd doelman Dirk van Enckevort verrast door een dwarrelend afstandschot van Denny Bongers: 1-0. "Een ongelukkig moment", vond Stef Sijbers. De Venraynaren deden er nog een schepje bovenop. De hardwerkende spits Dimitris Touratzidis moest het in het centrum afleggen tegen de onverzettelijke broers Bart en Will Spreeuwenberg. Venray hanteerde te vaak de lange bal die meestal een prooi was voor doelman John Tissen..

"Omdat het niet lekker liep gingen we dingen doen die we niet moeten doen", verklaarde Sijbers. "We weten dat hoge ballen bij zo'n tegenstander weinig zin heeft. Dimitris had het lastig en ging daarom zwerven. Dat kan hij beter niet doen, want dan loopt ie anderen in de weg."

De sterk ingevallen Ron Kleuskens brak op rechts enkele keren gevaarlijk door. Maar de bal viel telkens net niet goed. Touratzidis probeerde het met een vrije trap maar wederom bracht goalie Tissen redding. Aan de linkerkant werd Armend Shala scherp bewaakt. Eenmaal brak Shala door maar meer dan een corner zat er niet in. De hoekschop werd afgeslagen en Wittenhorst brak snel uit. De ingevallen Rob Zanders besliste vlak voor tijd de derby definitief: 2-0.