Vluchtelingen welkom in Venray

Venray | In alle Nederlandse gemeenten, dus ook in Venray, neemt het aantal vluchtelingen met een verblijfsstatus toe. Venray herbergt momenteel al meer dan 200 zogeheten statushouders.

Wie zijn zij, waar komen zij vandaan, hoe kwamen ze hier wat zijn hun verwachtingen? In deze rubriek vertellen een aantal nieuwe inwoners van Venray en omgeving,vluchtelingen, hun verhaal. Ook komen een aantal medewerkers van organisaties die zich inzetten voor deze Vluchtelingen aan het woord en kunt u een en ander lezen over de procedures rond vluchtelingen. Deze rubriek wordt verzorgd door leden van de werkgroep Vluchtelingen welkom in Venray. Deze werkgroep met mensen uit alle lagen van de Venrayse samenleving stelt zich als doel dat vluchtelingen zich inderdaad hier welkom voelen en organiseert daarvoor allerlei acties. Voor meer informatie: werkgroep@vluchtelingenwelkomvenray.nl.

Als vluchtelingen Nederland binnenkomen moeten zij zich melden in een centraal aanmeldcentrum, zoals onder andere in Ter Apel.Van daaruit worden ze gehuisvest in een van de asielzoekerscentra (AZC), zoals in Blitterswijck. Daar verblijven ze tijdens de behandeling van de asielaanvraag. Als het asiel van een vluchteling wordt toegekend en er een (tijdelijke) vergunning voor verblijf wordt verstrekt, wordt deze persoon als zogenaamd statushouder gekoppeld aan een gemeente in Nederland. Vanuit die gemeente moet een passende woonruimte worden aangeboden.

Vluchtelingen die geen verblijfsvergunning krijgen bereiden zich in een asielzoekerscentrum voor op hun vertrek uit Nederland. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) zorgt voor de opvang van vluchtelingen gedurende de gehele asielprocedure. Zij zorgen voor de huisvesting. Het COA vangt vluchtelingen op in Asielzoekerscentra (zoals in Blitterwijck) die in het hele land verspreid liggen. Op de website www.coa.nl is meer te lezen over hun werk.

Vluchtelingen krijgen in principe voor vijf jaar een vergunning. Tussentijds wordt gekeken of de situatie in het land van herkomst is verbeterd, dan kan de vergunning worden ingetrokken. Na vijf jaar kan besloten worden tot een vergunning voor onbepaalde tijd. Dit kan alleen als terugkeer naar het land van herkomst uitgesloten is, iemand is ingeburgerd en geen strafblad heeft. Een statushouder is een vluchteling die een tijdelijke verblijfsvergunning heeft gekregen. Hij of zij mag dan de komende vijf jaar in Nederland blijven wonen en moet zo snel mogelijk een normaal bestaan in de samenleving op gaan bouwen.

De rijksoverheid en het Centraal orgaan Opvang Asielzoekers verdelen de statushouders vervolgens over de Nederlandse gemeenten. De gemeente wordt dan verantwoordelijk voor de huisvesting en de begeleiding van hen op het gebied van integratie en onderwijs. Momenteel wonen in de gemeente Venray ongeveer tweehonderd statushouders. Het azc in Blitterswijck doet op zaterdag 24 september van 12.00 tot 16.00 uur mee aan de landelijke azc-dag.


Qigong tai chi in Den Hoender

Venray | In Den Hoender in Venray worden elke woensdag van 10.00 tot 12.00 uur lessen qigong tai chi gehouden.

De lessen worden nu voor het tweede seizoen gegeven, maar omdat iedereen op eigen niveau lessen volgt kunnen zowel beginners als gevorderden samen de les volgen. Tijdens de les worden de deelnemers erin getraind zichzelf te ontspannen en toch krachtig te zijn volgens een zeer oude Chinese leer. Dit wordt gedaan door oefeningen te doen die de gezonde energie vermeerderen en de ongezonde energie doen verdwijnen; door de energiebanen vrij te maken, zodat energie kan stromen. Hiermee wordt de lichamelijke en geestelijke gezondheid behouden en verbeterd. De oefeningen worden op rustige wijze, in een herhalend patroon op het ritme van de ademhaling uitgevoerd met de aandacht naar binnen gericht.

Soms zijn oefeningen statisch en dienen ze een moment vastgehouden te worden. De oefeningen pogen een balans te onderhouden of te herstellen in het lichaam. De effecten die binnen een aantal weken worden ervaren zijn onder andere een beter slaappatroon, een betere conditie en een grotere concentratie. Meer informatie is verkrijgbaar bij Els Roemer via telefoon (040)2377760.

Dialectmis

Venray | Veldeke Venroj houdt op zaterdag 24 september om 19.15 uur zoals ieder jaar een heilige mis in de Venrayse streektaal in de Grote Kerk in Venray.

De mis wordt opgedragen aan alle inwoners van Venray, Wanssum en de kerkdorpen en alle gestorven leden van Veldeke-Venroj. De dienst heeft als thema Vriendschap kum t nie van aeges. Celebrant is oud-Venraynaar Henk Janssen. Het Gemengd Koor uit Wanssum met koperorkest, onder leiding van gastdirigent Piet Poels, luistert de dienst op. Jo Michiels uit Venray speelt de trompetsolo's. De lezingen en vaste gebeden zijn in het Venrays.


Weverkesdag

Ysselsteyn | Al vele jaren staat in museum de Peelstreek in Ysselsteyn een oud weeftoestel. Nijvere handen weefden hier het linnen dat later verwerkt werd in lakens en kleding.

Het weeftoestel in de Peelstreek zag er nog goed uit alleen kon men er niet meer mee weven. Hiervoor zorgden enkele mechanische problemen maar ook dat de bespanning in de loop der tijden (te) kort geworden was. Gelukkig kon het weefgetouw met behulp van derden weer op gang gebracht worden.

In Ysselsteyn werden twee dames bereid gevonden het weven weer onder de knie te krijgen. Met de nieuwe bespanning en in kleding van toen laten zij hun vaardigheden zien. Tijdens een weverkesdag, op zondag 25 september van 13.30 tot 16.00 uur, kan iedereen opnieuw kennis maken met deze ambacht.

Wevers zijn aan het werk, daarnaast zijn gereedschappen te zien die voor het bewerken van het vlas gebruikt werden. De vlasteelt en het bewerken was een arbeidsintensieve bezigheid waarbij de hele familie betrokken werd.

Naast de praktijkvoorbeelden worden filmbeelden getoond. In vroegere tijden was de vlasteelt en het weven in deze regio een veelvoorkomende bezigheid. Oude namen zoals onder andere het Weversven in Merselo herinneren hier aan. Maar ook de Rouwkuilen werd door wevers uit Veltum gebruikt om het vlas te laten rotten.