Gevincespireerd in de startblokken

Venray | De kapel van zorginstelling Vincent van Gogh op het Annaterrein in Venray doet van vrijdag 30 september tot en met zondag 9 oktober dienst als pop-upmuseum voor de expositie Gevincespireerd en als podium voor de Breinweek.

Gevincespireerd wordt ingericht met werken van kunstenaars en artiesten die zich in hun discipline hebben laten inspireren door Vincent van Gogh. Wethouder Lucien Peeters en Frans van de Vranden (lid bestuursteam Vincent van Gogh) zullen de expositie vrijdag 30 september openen. Vanaf 20.00 uur is Gevincespireerd voor het publiek geopend.

Kunstenaars en artiesten hebben zich in hun discipline laten inspireren door Vincent van Gogh. Er zijn diverse kunstwerken te zien: een landschapskunstwerk, een zandsculptuur, een rap, een 3D animatie, een kunstwerk met oortjes, gedichten, schilderijen en zelfs een opera. Er zijn ook schilderijen van cliënten van zorginstelling Vincent van Gogh te bezichtigen. Bekende Nederlanders zijn 'in een tijdmachine gestapt' die hen naar het Parijs van 1888 brengt. Daar ontmoeten ze Vincent van Gogh, die hen uitnodigt om mee te gaan naar zijn atelier in Montmartre. Daar maakt hij, in zijn stijl, een schilderij van ze. Vervolgens stappen de bekende Nederlanders met het schilderij onder de arm weer in de tijdmachine, om ze te laten zien in Gevincespireerd.

Schilders hebben op deze wijze bekende Nederlanders als Joop van den Ende, Hanneke Groenteman, Jan Mulder, Halina Reijn, Anthonie Kamerling, Gerard Joling, Eva Jinek, Linda de Mol en Carice van Houten geportretteerd. Met als thema 'Vincent meets Vincent' heeft Hans Hendrikx, geneesheer directeur van zorginstelling Vincent van Gogh een aantal schilderijen van schilder Vincent van Gogh geanalyseerd. Gevincespireerd is voor het publiek geopend op vrijdag 30 september (20.00-22.00 uur), zaterdag 1 oktober (14.00-18.00 uur), zondag 2 oktober (13.00-18.00 uur), zaterdag 8 oktober (14.00-18.00 uur) en zondag 9 oktober (13.00-18.00 uur). Het pop-upmuseum is een initiatief van Ambaum BrandMakers, in samenwerking met zorginstelling Vincent van Gogh voor geestelijke gezondheidszorg. De expositie is gratis te bezoeken. Meer informatie: www.gevincespireerd.nl.


Bijeenkomst SP

Venray | SP Venray houdt op woensdag 5 oktober vanaf 19.30 uur in MFC Brukske in Venray een bijeenkomst om mensen bewust te laten worden van de feiten over de huisvesting van arbeidsmigranten en andere woonurgente groepen.

Na de opening door dagvoorzitter Alda Haegens geeft Fons Merken een presentatie met feiten over arbeidsmigranten en de huisvesting van woonurgente groepen. Na deze presentatie vinden twee forumdiscussies plaats. De eerste gaat over nut en noodzaak van arbeidsmigranten. Deelnemers zijn Jochem de Boer (Algemene Bond Uitzendondernemingen ABU), Peter van Dijck (LLTB Venray), Erik Pentenga (FNV), Jan Hendriks (SP Venray) en Martijn van der Putten (D66-wethouder Wonen gemeente Venray). De tweede discussie gaat over woonvormen voor woonurgente groepen.

Specifiek gaat het dan over de stelling: 'Het huisvesten van woonurgenten in midstay voorzieningen is een oplossing voor de doorstroming'. Deelnemers zijn Han van Breugel (Uitzendbureau EU-people), Ruud van Dijk (Vereniging Huisvesters Arbeidsmigranten VHA), Daan Prevoo (SP-gedeputeerde Wonen provincie Limburg), Ivo van Rees (Wonen Limburg) en een vertegenwoordiger van Stichting Arka.


Autospeedway op Raceway

Ysselsteyn | Op zondag 25 september maakt Raceway Venray zich op voor een nieuwe internationale autospeedwaydag. Blikvanger in het bomvolle raceprogramma is de strijd om de SuperCup bij de National Hotrods, met deelname van streekfavoriet Erik Roeffen.

Grote kanshebbers in deze klasse zijn naast Roeffen ook John van den Bosch, Jeffrey Zwiep, Johan Sanders, Lars Dreschel en Mark Teuben. Er worden eerst kwalificatiemanches verreden, waarna de startopstelling wordt vastgesteld. De coureurs met de meeste punten start vooraan in de finale. Ook de LMV8, de Stockcars F1 en F2 zijn weer van de partij. Opnieuw bijten de 'Ukke Pukke' de spits af. Als gastklasse zullen de 2ltr Hotrod voor de tweede keer dit jaar aanwezig zijn om het publiek te trakteren op een aantal mooie races. De poorten gaan op zondag 25 september om 08.00 uur open, waarna de eerste vrije trainingen beginnen. Het wedstrijdprogramma begint om 11.30 uur.


Brons Lucie Houwen in Rio

Leunen | Lucie Houwen uit Leunen heeft vrijdag met het Nederlands rolstoelbasketbalteam de bronzen medaille gepakt op de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro.


Oranje won de strijd om het brons met overmacht van Groot-Britannië: 76-34. De rolstoelbasketbalsters, die in de halve finale van Duitsland verloren, wisten zich tegen Groot-Brittannië goed te herstellen van die nederlaag. Ook vier jaar terug, in Londen, won Nederland brons op de Olympische Spelen. De Spelen werden in de nacht van zondag op maandag afgesloten. Woensdag werden de sporters die medailles hebben gewonnen, onder wie dus ook Lucie Houwen, ontvangen door koning Willem-Alexander en prinses Margriet. Daarvoor werden ze gehuldigd in de Grote Kerk in Den Haag.

Danssalon bij Janssen Venray

Venray | In het kader van De week van de Dementie wordt op zaterdag 24 september van 14.30 tot 17.00 uur in Danscentrum Janssen in Venray een danssalon gehouden met live-muziek en een dansdemonstratie. Dit is het startsein voor een maandelijks terugkerende middag met dans en muziek. De middag wordt speciaal gehouden voor mensen met Dementie en hun mantelzorgers. Doel is om hen een gezellige middag te bieden met muziek van toen.