Geldboete voor aanrijding boa

Den Bosch | De rechtbank Oost-Brabant heeft een 27-jarige man uit Venray veroordeeld tot geldboetes van in totaal 590 euro en een voorwaardelijke rijontzegging van zes maanden. De motorcrosser reed over een bospad waar hij niet mocht komen en veroorzaakte een ongeval waarbij een buitengewoon opsporingsambtenaar (boa) een zware armbreuk opliep.

De man reed in maart vorig jaar - samen met twee anderen - op zijn crossmotor over een bospad in Overloon. Daar vond een controle op illegale motorcrossers plaats. De man kwam met zijn motor in aanraking met een boa die met een stopbord in haar hand probeerde de man tot stoppen te manen. Zij brak hierbij haar arm. De rechtbank oordeelt dat de man aanmerkelijk onvoorzichtig en onoplettend reed en veroordeelt hem daarom tot een geldboete van 500 euro en een voorwaardelijke rijontzegging van zes maanden. Voor het illegaal op een motor betreden van het bospad krijgt hij een boete van 90 euro. De rechtbank spreekt de man vrij van mishandeling van een van de boa's.

De rechtbank rekent het de verdachte zwaar aan dat hij dicht op zijn voorganger en met een voor de situatie ter plaatse te hoge snelheid reed op een plek waar hij niet mocht rijden. Zeker omdat hij had moeten beseffen dat er op die bewuste zondagochtend andere weggebruikers in het bos zouden kunnen zijn. Die kans werd nog reƫler toen de man nabij het bospad een auto had zien staan. Toch minderde hij geen vaart. De man toonde daarmee geen enkel verantwoordelijkheidsgevoel. Anderzijds weegt de rechtbank zwaar mee dat de controleplaats en de wijze waarop de controle door de boa's werd uitgevoerd, gevaarlijke situaties konden opleveren. De rechtbank acht het onverantwoordelijk van de boa's om kennelijk alles in het werk te willen stellen om illegale motorcrossers te beboeten en daarmee de veiligheid van de crossers en die van zichzelf uit het oog te verliezen. Ook toonde deverdachte oprecht berouw, is hij niet eerder veroordeeld en liep hij zelf ernstig letsel op bij het ongeval.

De man moet het slachtoffer van de aanrijding een schadevergoeding betalen van ruim 500 euro. Dit bedrag was aanvankelijk hoger maar werd door de rechtbankgehalveerd vanwege medeschuld van het slachtoffer. De andere twee motorcrossers werden door de kantonrechter veroordeeld tot ieder een totale geldboete van 290 euro en twee maanden voorwaardelijke rijontzegging. De man die voorop reed op het bospad, moet de BOA die haar arm brak bovendien een schadevergoeding van 50 euro betalen.


Wethouders naar het buitenland

VENRAY | Half oktober gaan drie Venrayse wethouders enkele dagen op reis naar het buitenland.

Ike Busser en Martijn van der Putten verblijven van 12 tot en met 15 oktober in Denemarken. Voor een werkbezoek over energie dat wordt georganiseerd door Vegal. Dit is de organisatie van Limburgse gemeenten die aandeelhouder zijn van Enexis.

Jan Loonen vertoeft op 14 en 15 oktober in Frankfurt am Main in Duitsland. Het is een studiereis van de stichting Stedelijke Ontwikkeling Limburg.


Meisje verzint aanrijding

Venray | Het 17-jarig meisje uit Venray dat vorige week op mysterieuze wijze gewond raakte, is niet gewond geraakt na een aanrijding tijdens het joggen maar door een val met een scooter eerder die nacht. Dat meldt de politie vrijdag.

De politie kreeg vorige week woensdagochtend een melding dat het tienermeisje gewond naar het ziekenhuis was overgebracht, nadat ze gewond was geraakt tijdens het joggen op de Oostsingel. Ze bleek een gebroken neus en oogkas te hebben. Verder had ze diverse schaafwonden en een hersenschudding. Van het ongeval kon ze zich niks meer herinneren. De politie ging toen uit van een aanrijding. Van dat verhaal blijkt volgens de politie niks te kloppen. Wel is het meisje gewond geraakt na een val met een scooter. De politie onderzoekt nog wat er die nacht precies is gebeurd en of er andere mensen bij betrokken waren. Afhankelijk daarvan zal er mogelijk in overleg met het Openbaar Ministerie strafrechtelijke vervolging plaatsvinden