Juridische strijd gaat losbarsten

LEUNEN | Hoex-Maessen zet ondanks alle weerstand het plan door voor een Polenhotel in Leunen. Volgende maand vraagt de initiatiefnemer de omgevingsvergunning aan bij de gemeente. Projectleider Johan Baken verwacht dat de procedure een halfjaar in beslag neemt.

De start van de bouw staat gepland in 2017 en in 2018 moet het appartementencomplex zijn opgeleverd op het terrein van de oude melkfabriek. Woensdagavond tijdens de drukbezochte bijeenkomst in mfc De Baank kwamen de initiatiefnemers en het overgrote deel van de Leunenaren niet dichter bij elkaar.

"Deze avond was niet erg zinvol", concludeerde voorzitter Sylvester van de Logt van de Leunse werkgroep. Hij kondigde aan dat er een stichting wordt opgericht om de juridische strijd aan te gaan. Een gang naar de Raad van State, het hoogste rechtsorgaan, kan jarenlange vertraging opleveren. Bovendien moet het bestemmingsplan eerst worden gewijzigd met allerlei onderzoeken en procedures. In Oostrum duurde het allemaal zo lang dat initiatiefnemer Work and Stay uiteindelijk de stekker trok uit het plan voor klooster Paschalis. Adviesbureau Martin Koenen uit Heeze is door enkele omwonenden in de arm genomen. Koenen hekelde de verkorte procedure die Hoex-Maessen en de gemeente willen volgen. Hij pleitte voor een uitgebreide bestemmingsplanprocedure.

"Gezien het belang van deze zaak. Dan kunnen alle voors en tegens het beste worden afgewogen. Het biedt ook de meeste bescherming aan de belanghebbenden." Wethouder Jan Loonen (CDA) reageerde dat het ook via de omgevingsvergunning kan. "U krijgt inspraak en het laatste woord is aan de gemeenteraad", zei Loonen. De gemeenteraad moet een verklaring van geen bezwaar afgeven. Het college heeft zich al geschaard achter het plan. Woensdag was ook wethouder Martijn van der Putten (D66) in Leunen aanwezig. De vraag is of de raadsleden hun eigen wethouders laten vallen.