Leunen wil geen groot Polenhotel

LEUNEN | Inwoners van Leunen vrezen voor onveiligheid en overlast op en rond de Leunseweg door de komst van 288 arbeidsmigranten. Het is de enige verbindingsweg met Venray. Enkele ouders toonden woensdagavond in De Baank hun bezorgdheid. "Mijn twee dochters durven straks niet meer met de fiets uit te gaan in Venray", merkte een dorpsbewoner op.

Door Henk Willemssen

Uit handopsteken bleek dat negen op de tien Leunenaren het Polenhotel absoluut niet zien zitten. "We krijgen er de helft van het dorp Veulen bij. Het risico is veel te groot. Wie garandeert de veiligheid buiten de muren", vroeg iemand zich af.

Johan Baken, projectleider van Hoex-Maessen, vergeleek het met een gewoon hotel. "Er komt een receptie en er is 24 uur per dag toezicht en beheer." Baken probeerde het Polenhotel te verkopen als een aanwinst voor Leunen. "De oude melkfabriek is nu een grote schroothoop. We gaan er kwalitatief iets moois van maken dat bijdraagt aan het dorp." Er komen 48 appartementen in twee gebouwen van vier verdiepingen. Het eerste gebouw ligt dicht tegen de Leunseweg aan. Het tweede komt een stuk verder op het terrein. Met daartussenin ruimte voor recreatie. Hoex-Maessen is eigenaar van het noordelijk deel van de voormalige melkfabriek dat grotendeels wordt gesloopt". Baken zei dat de huidige bouwval 'iedereen een doorn in het oog is'.

Leunenaren wezen erop dat er in het dorp helemaal geen draagvlak is voor dit plan. "Ik snap niet dat jullie hier nog geld insteken", merkte iemand op. De bewoners denken sterk te staan omdat de gemeente draagvlak juist een vereiste vindt. Adviseur Ruud van Dijck van Hoex-Maessen legde zich erbij neer dat de kans erop verkeken is. "Wij krijgen hier vanavond niet de handen op elkaar", zei hij al direct in het begin. "Die illusie hebben we niet. We hebben geen plank voor ons hoofd." De vele spandoeken en affiches in Leunen kan niemand zijn ontgaan. Woensdag een paar uur voor de bijeenkomst reed er een geluidswagen door het dorp met de oproep 's avonds naar De Baank te komen. Met zo'n 250 belangstellenden puilde de zaal uit. "Het is nog drukker als met carnaval", zei een bezoeker. Volgens Van Dijck draait het niet alleen om draagvlak bij de inwoners. "De overheden staan achter ons. En ook de doelgroep die vanavond niet hier is." Wethouder Martijn van der Putten erkende dat 'het creƫren van draagvlak' een eis is. "Maar het gaat verder dan alleen Leunen. Het gaat om de gehele gemeente en ook om werkgevers en arbeidsmigranten."