Afbeelding
Foto: ron koenen

"Willen jullie het zo achterlaten?"

Venray | Venraynaar Frank Koenen liep onlangs op de zandvlakte van natuurgebied Vlakwater en schrok van de rotzooi die hij daar aantrof. "Het zag eruit alsof er een feest was geweest. Maar mij is altijd geleerd om na het feest ook weer op te ruimen."

Door Sven Poels

"Eind vorige maand liep ik op het veld met mijn hond toen ik zag dat er op twee plekken vuur was geweest", vertelt Koenen. "Twee dagen daarvoor was dat nog maar op één plaats. Op de plek waar vuur was geweest lagen half verbrande blikjes. Ruim eromheen verspreid lagen lege blikjes bier en zakken chips. Het zag eruit alsof er een feest was geweest. Maar mij is altijd geleerd om na het feest ook weer op te ruimen." Omdat Koenen vond dat er wat van gezegd moest worden plaatste hij op 27 augustus jongstleden de volgende oproep met foto's van de troep op de (besloten) facebookpagina's van Venray en Pokémon Go Venray: 'De rotzooi op de zandvlakte van Vlakwater loopt echt de klauwen uit. Iedere avond en nacht zie je hier tegenwoordig kampvuren met soms tientallen jongeren. De dag erna ziet het er zo uit. Pokémon Go-jeugd (en semi-volwassenen): is dit werkelijk hoe jullie het willen achterlaten?' Koenen licht toe: "Het gaat om tieners en jongvolwassenen in de leeftijd van twintig, 25 jaar. Die laatste, grootste groep kan ik geen volwassenen noemen, want die doen zoiets niet." Na het bericht heeft Koenen geen mensen meer zien zitten op de 'plaats delict'. "Ik denk dat ze geschrokken zijn. Al zullen er ook wel mensen bij zitten die zeggen: 'Rot lekker op'. Als ik ze weer zie zal ik bij ze komen zitten en ze op een normale manier aanspreken. Naar de politie hoef ik voor zoiets niet te gaan, dat vind ik overdreven."

Navraag bij de gemeente Venray leert dat anderen de vervuiling ook niet gemeld hebben. "Recent zijn er geen meldingen geweest van overlast of rommel in het Vlakwatergebied", aldus communicatie-adviseur Toos van Ool. Het is en blijft een openbaar toegankelijk gebied, benadrukt ze: "Jongeren mogen daar op zich natuurlijk wel zijn. Het is open voor iedereen, maar uiteraard mag je geen overlast veroorzaken en laat je het na verblijf weer netjes en opgeruimd achter." Om te voorkomen dat Vlakwater langzaam in een vuilnigbelt verandert, heeft de gemeente enkele acties ondernomen. "Naar aanleiding van dit signaal gaan de straatcoaches de jongeren in elk geval opzoeken en gaan hierover het gesprek met hen aan. Ook informeren we de politie, zodat die het gericht mee kunnen nemen in de nachtelijke patrouilles." Klokkenluider Koenen hoopt dat dit voldoende zal zijn om Vlakwater schoon te houden: "Het is een stap in de goede richting. De zandvlakte is inmiddels helemaal opgeruimd. Wie daar verantwoordelijk voor is weet ik niet."