Nieuw seizoen Filmkring Venray

Venray | De Filmkring vertoont in samenwerking met bioscoop Luxor in Venray in het komende seizoen 2016-2017 een achttal films uit het filmhuiscircuit.

Dat betekent acht kwaliteitsfilms met afwisselende thema's en uit verschillende landen. Voor dit seizoen is weer een keuze gemaakt uit prijswinnende films die de filmliefhebber zeker aanspreken. De films worden vertoond in de zalen van de Luxor bioscopen. Elke film wordt tien maal vertoond gedurende twee weken, tot en met april 2017. Bij elke film verzorgt de filmkring een inleiding. 53 Jaar geleden is de Filmkring begonnen als Filmvorming Venray met als doel de jeugd kennis te laten maken met de filmcultuur door hen tijdens schooltijd films te laten bekijken en bespreken. Ook bood men aan smalfilmcursussen te verzorgen voor geïnteresseerden. In de loop van de jaren is daar voor de oudere jeugd en later voor de volwassenen ook een serieabonnement ontstaan. De smalfilmcursus is niet meer en ook voor de jeugd wordt geen apart abonnement meer aangeboden, maar het filmhuisabonnement is nog springlevend. Het programma bestaat dit seizoen uit A man called Ove (tragikomedie, Zweden), Brooklyn (romantisch, UK,USA), Eye in the Sky (thriller, UK), Our little sister (familiedrama/komedie Japan), Les Innocentes (oorlogstragedie, Polen), I Daniel Blake (sociaal drama, UK).

Het zijn allen spraakmakende films, in recensies met vele sterren beoordeeld en op filmfestivals in de prijzen gevallen. Vanwege de actualiteit zijn de titels van de zevende en de achtste film nog niet bekend. De Filmkring selecteert die later uit het actuele aanbod. Abonnementen zijn te koop aan de kassa van Luxor Venray tijdens de openingstijden. Kijk op www.luxorvenray.nl voor meer gedetailleerde informatie.


44ste lid HPV

Venray | Tijdens de kwartaalvergadering van het Historisch Platform Venray (HPV) werd de Stichting Schaapscompagnie Merselo welkom geheten als 44ste lid van het platform.

Voorzitter Theo Zegers van de stichting verzorgde een presentatie voor hun aanvraag om lid te worden van het Historisch Platform Venray. De rode draad was Merselo van Meeresloe tot Merselo. Een Esdorp in ontwikkeling.

De stichting richt zich met name op stille recreatie: wandelen en fietsen. De schapenhouderij was een belangrijke factor in de regio. Verschillende gebouwen en monumenten verwijzen dan ook naar de schapenhouderij, zoals de schaapskooien en in wezen ook de ballonzuil. In samenwerking met diverse partijen zoals de Koninklijke Nederlandsche Heidemaatschappij, Heemkunde Stichting 't Raokeliezer, Waterschap Peel en Maasvallei en Stichting Nooit Gedacht worden er verschillende activiteiten ontwikkeld. Kernpunten daarbij zijn het informatie geven over historische objecten, wandel- en fietsroutes ontwikkelen om zo ook een stukje toerisme naar Merselo te brengen, het op peil houden van de leefbaarheid en bedrijvigheid van Merselo en omgeving door het ontwikkelen en realiseren van projecten ter verbetering van de aantrekkingskracht van het dorp.

In samenwerking met Stichting De Rooyse Schans heeft de Stichting Schaapscompagnie Merselo de Stichting Loobeek opgericht die bezig is met de ontwikkeling van een bezoekers-/informatiecentrum. Er zijn al verschillende zaken gerealiseerd, zoals de fietsroute de Schaopsknikkers en het wandelen met de herder. Iedere woensdag loopt de herder met zijn schapen in de omgeving van Merselo rond en kunnen mensen op afspraak meelopen met de herder. Na de presentatie was de vergadering volmondig van mening dat de Stichting Schaapscompagnie Merselo als lid van het HPV een prima versterking en verrijking zal zijn. Zij werden dan ook welkom geheten binnen de vereniging als lid.


Inloopweek Beeldend

Venray | Van maandag 19 tot en met vrijdag 23 september is er een inloopweek tijdens de lesuren van de reguliere cursussen Beeldend bij Kunstencentrum Jerusalem.

Vanaf maandag 26 september is de officiële start van de cursussen Beeldend. Iedereen kan tijdens de inloopweek vrijblijvend binnenlopen en een les volgen, aanmelden hoeft niet. Het is een mooie gelegenheid om kennis te maken met de docenten en medecursisten, de sfeer van een les te proeven en de ateliers te bekijken. Deze inloopweek is voor de vaste cursisten van Beeldend tegelijkertijd de opmaat naar een nieuw seizoen waarvoor al veel op het programma staat. De volwassenen Tekenen en Schilderen kunnen meedoen met de Raadselige Roos, de jaarlijkse poëzie- en prozawedstrijd van Literair Café Venray. Fotografie, edelsmeden, keramiek, tekenen en schilderen… het plezier is naast alle technische en inhoudelijke aspecten van de cursussen heel belangrijk. Natuurlijk zijn kinderen en jongeren ook van harte welkom: schilderen bij de les tekenen en schilderen of filmpjes maken bij Stop motion. Een open les striptekenen bij Ted Lenssen of de Kinderkunstwerkplaats. Info inloopweek: e-mail J.Lieshout@kunstencentrumjerusalem.nl en www.kunstencentrumjerusalem.nl.

MGC Venray

Venray | Venray is er op de laatste speelronde niet in geslaagd om alle punten eigen huis te houden. Geldrop gaf de thuisclub geen schijn van kans.

Venray startte zwak met 122 slagen en daar profiteerde zowel Eindhoven (117) als Geldrop (118) van. In de tweede ronde (120) was het niet veel beter, maar wist het deze keer toch Eindhoven achter zich te houden. Waar Eindhoven (110) er wel in slaagde om in de derde ronde aan te haken bij Geldrop (109), wisten de gastheren opnieuw een score van 121 slagen te laten noteren. Plotseling was het heilige vuur weer aanwezig, want de vierde ronde werd met 101 slagen zelfs gewonnen voor Geldrop met 104 en Eindhoven met 122 slagen. De uitslag werd dus Geldrop met 3 – 439, gevolgd door Venray met 2 – 464. Het wist Eindhoven, dat 1 – 472 scoorde, nipt voor te blijven. De eindstand: Geldrop kampioen met 16 – 2563, gevolgd door Venray met 11 – 2738 en Eindhoven met 7 – 2923. Gerrit Vermeulen was met 102 slagen veruit Venrays beste speler. De laagste ronde (24 slagen) werd tweemaal gescoord door Gerrit Vermeulen en eenmaal door Gerrit Janssen en Huub Straatman. In het individuele klassement wist Gerrit Vermeulen met 81 punten zelfs de titel te pakken. Ook Huub Straatman wist nog een plaatsje te klimmen en nam met 65 punten bezit van de laatste podiumplek.