Afbeelding
Foto: ron koenen

Ex-IRA-terrorist opent museum

STEYL | The Forgiveness Museum in het kloosterdorp Steyl wordt zondag 18 september 2016 officieel geopend door voormalig IRA-terrorist Patrick Magee en Jo Berry, dochter van Sir Anthony Berry MP die omkwam bij de aanslag die Magee op 12 oktober 1984 in het Britse Brighton pleegde. Aansluitend verzorgen Jo Berry en Patrick Magee een lezing in de theaterzaal van het Wereldpaviljoen in Steyl.

Patrick Magee was in 1984 verantwoordelijk voor de beruchte bomaanslag in het Britse Brighton. Doelwit was het Grand Hotel waar de toenmalige premier Margareth Thatcher het congres van haar conservatieve partij bijwoonde. Zij overleefde de aanslag, maar vijf anderen kwamen om het leven. Meer dan 30 mensen raakten gewond. Magee werd veroordeeld tot acht keer levenslang, maar werd in 1999 vrijgelaten toen de IRA en de Britse overheid vrede sloten. Magee, die in de jaren zeventig een tijd in Venray woonde en in Overloon werkte, ging daarna als vredesactivist aan de slag bij The Forgiveness Project in Londen waarbij daders en slachtoffers van geweld bij elkaar worden gebracht.

Dat Patrick Magee samen met Jo Berry The Forgiveness Museum in Steyl opent en dat ze aansluitend samen een lezing houden, is bijzonder. Bij de bomaanslag in Brighton verloor Jo Berry namelijk haar vader, één van de vijf dodelijke slachtoffers die Magee maakte met zijn terreurdaad. Berry zocht Magee bewust op om een 'gezicht te kunnen plakken op de vijand'. In de jaren die volgden, probeerde Berry de motieven van Magee te begrijpen. "Soms lukt me dat, soms niet. Maar we zijn en blijven wel in gesprek."

Patrick Magee is onder de indruk van de stappen die Jo Berry heeft gezet om hem te ontmoeten. "Ik heb haar vader vermoord en toch wilde ze met me praten en doet ze haar best om mijn daden begrijpen. Misschien kan ik mezelf ooit vergeven wat ik heb gedaan, maar ik zal altijd moeten leven met het feit dat ik mensen heb vermoord." De gezamenlijke lezing van Jo Berry en Patrick Magee begint zondag 18 september om 15.00 uur. Toegangskaarten kosten 10 euro en kunnen per mail worden gereserveerd (info@forgivenessmuseum.com) of 18 september worden gekocht bij de kassa van het Wereldpaviljoen in Steyl. Adres: Sint Michaëlstraat 6A, 5935 BL in Steyl. The Forgiveness Museum is een tijdelijke, internationale expositie over vergeving. De expositie bestaat uit persoonlijke verhalen en voorwerpen die betrekking hebben op verzoening. Het museum zal op zaterdag 1 oktober 2016 opengaan voor het publiek. De opening van The Forgiveness Museum is ook de start van de transformatie van Kloosterdorp Steyl.

Foto: Patrick Magee en Jo Berry. Foto: Brian Moody.