Afbeelding
Foto: ron koenen

Monumenten Venray stralen

Venray | Open Monumentendag in Venray was een stralende dag. Een kleine vijftig mensen waren aanwezig in de tent op het Schouwburgplein toen wethouder Martijn Van der Putten de dag officieel voor 'geopend' verklaarde.

Ter voorbereiding had hij eigenhandig het rijksmonumentenschildje op de Veltumse Kapel aan de Hoebertweg aangebracht en zorgde hij er voor dat ook de overige zes rijksmonumenten, die eigendom zijn van de gemeente Venray, voorzien werden van dit schildje. Vervolgens kwam molenaar Helma Michels aan het woord. Zij vertelde hoe zij als vijfde generatie Michels het werk van haar voorvaderen voortzet en molen Nooit Gedacht in Merselo, een rijksmonument, draaiend en malend houdt. 2016 is het jaar van de molen. Ooit stonden er in Venray zeven windmolens, nu nog twee.

De St. Petrus- of Stoksmolen aan de Sportlaan , eveneens een rijksmonument, draait ook nog, maar 'voor de prins'. Helma legde uit dat dit betekent dat deze molen wel draait, maar geen graan meer maalt. Frans van der Kruif, lid van Venray Monumentaal en Heemschut Limburg, gaf inkijk in de werkzaamheden van Heemschut, dé landelijke particuliere belangenvereniging voor bescherming en instandhouding van monumenten en cultureel erfgoed. Tot slot legde Frans de Roos, eveneens lid van Venray Monumentaal, aan de hand van sprekende voorbeelden, de betekenis uit van iconen en symbolen. Het thema iconen en symbolen sprak veel mensen aan. Als onderdeel van het gemeentewapen sieren ze gevels, putdeksels en straatmeubilair. De 18 holes van de straatgolfbaan door het centrum van Venray zijn ook herkenbaar aan een bij en in het buitengebied tref je een bij aan in het siermetselwerk van elektriciteitshuisjes. Vandaar dat ook de imkersvereniging Horst-Venray zaterdag met een informatiestand aanwezig was op het Schouwburgplein, waar na de middag op een groot scherm foto's gepresenteerd werden die een indruk gaven van de in Venray aanwezige iconen en symbolen. Soms duidelijk en herkenbaar, dan weer verrassend of een 'doordenker'. Bezoekers stelden veel vragen en er ontstonden hele discussies. Drie, speciaal voor deze dag samengestelde stadswandelingen, gingen van start onder begeleiding van gidsen van het Rooys Gidsen Gilde. Mede dankzij het mooie weer waren ook de suppoosten van de Grote Kerk en het Venrays Museum tevreden over het aantal bezoekers en was het zowel zaterdag als zondag een gezellige drukte rond de molen in Merselo. De stadswandelingkaart is, zolang de voorraad strekt, te verkrijgen bij de VVV, Passage 4, Venray.

Foto: Leonie Cals reikt het eerste exemplaar van de nieuwe stadswandeling uit aan wethouder van der Putten. Foto: Rikus ten Brücke.