Afbeelding
Foto: ron koenen

Bijzondere kunst op rotonde Wanssum

Venray | Het in 2008 geplaatste kunstwerk van het Paaseilandbeeld eheeft provinciale belangstelling gekregen nu L1 radio er afgelopen weekend aandacht aan heeft geschonken. Volgens presentator Mark Teunissen van L1 radio gaat het hier om een bijzonder monument dat een relatie heeft met ontwikkelingssamenwerking. In een serie van vijf programma's besteedt L1 aandacht aan kunst op de rotonde in Limburg. Mogelijk krijgt dat een vervolg met een wedstrijd: het mooist/bijzonderste kunstwerk op de Limburgse rotondes.

Het Paaseilandbeeld is gemaakt door kunstenaar/kunstsmid Juul Baltussen uit Westerbeek. Het is gemaakt van Cortenstaal, is 4,5 meter hoog en weegt 750 kilogram. Het is een replica zoals dat op Paaseiland staat (Moai). Er staat een bord voor met de tekst: Paaseilandbeeld (Juul Baltussen, Westerbeek) Geplaatst op 2 juli 2008/ 15 jaar SOS Meerlo-Wanssum. De plaatsing van dit kunstwerk is mede mogelijk gemaakt door medewerking van de dorpsraad van Wanssum en een forse bijdrage van de gemeente Meerlo-Wanssum. Die wilde daarmee de vrijwilligers van SOS Meerlo-Wanssum danken voor hun mondiaal werk de voorbije 15 jaar. Bij bijzondere gelegenheden wordt het beeld aangekleed met b.v. een Kerstman muts, carnavalsmasker of met een fiets als wielrenner Wout Poels mondiaal succes heeft. Kunstenaar Juul Baltussen vindt dat prachtig: "Dit beeld leeft en blijft op die manier boeien en betrokken bij de gemeenschap", aldus Baltussen. Of het beeld altijd op de rotonde blijft staan is nog maar de vraag. Er komt een rondweg om Wanssum vanwege de het hoogwater project Ooijen-Wanssum. De doorgaande weg door Wanssum krijgt dan een andere functie.

Het Paaseilandbeeld in Meerlo-Wanssum is een idee van oud-SOS-voorzitter René Poels naar aanleiding van de activiteiten in de jaren 2005-2008 voor een weeshuis in Chili en aansluitend het wereldfestival dat over Chili ging. Daar werd dit beeld geëxposeerd. De rotonde is de meest karakteristieke plek voor dit beeld, dat een boodschap wil uitdragen. Op het kruispunt van wegen, welke de dorpen van de gemeente met elkaar verbinden, wordt symbolisch de eenheid uitgedragen, aldus René Poels.

Foto: Kunstenaar Juul Baltussen en René Poels bij het Paaseilandbeeld in Wanssum. Foto Mark Teunissen.