Angela Pouwels:
Angela Pouwels: "Ik hoop ooit nog eens op showproducties te staan." Eigen foto

Zang en dans als passie

Venray | Van je hobby je beroep willen maken: je moet het maar durven. De uit Venray afkomstige musicalstudente Angela Pouwels doet het vol overgave: "Mijn echte passie is een combinatie van zang en dans. Ik hoop ooit nog eens op showproducties te staan."

Door Sven Poels

Je geld verdienen met theater. Er zijn beroepen met betere kansen op de arbeidsmarkt, maar Angela Pouwels (24) is gepassioneerd genoeg om de gok te wagen.

"Ik heb de pabo (pedagogische academie voor het basisonderwijs, red.) in Amsterdam gedaan. Voor de klas staan vind ik heel leuk, maar ik wilde toch kijken of ik mijn grote passie kon volgen, namelijk zang en dans. Dus deed ik auditie bij de Dutch Academy of Performing Arts in Den Haag."

De Venrayse werd aangenomen en zit inmiddels in het tweede jaar van de musicalopleiding. "Als ik het niet probeer, zou ik me de rest van mijn leven afvragen: 'Stel dat?'"

Angela Pouwels beschouwt zang als haar sterkste punt, al kwam ze daar relatief laat achter. "Op mijn zestiende ontdekte ik dat ik kan zingen. Ik zag toen pas dat er überhaupt zoiets als musical bestond. Toen ik meedeed merkte ik dat het lukte." Mede door dit late 'Eureka-moment' koos de geboren en getogen Venrayse na de middelbare school niet meteen voor een theateropleiding. "Daardoor ben ik nu wel de oudste van de school. De meeste klasgenoten zijn een jaar of zeventien. Ook ben ik de enige Limburgse."

Gezien haar achtergrond was haar optreden gisteravond tijdens het Meezingfeest op de Grote Markt in Venlo dan ook erg speciaal. "Ik zong in het koor, samen met klasgenoten. Wij deden de backings van de artiesten (onder wie Lee Towers en Sef Thissen, red.) en sommige ensemblenummers namen we ook voor onze rekening." Zangeres en provinciegenoot Suzan Seegers was eveneens van de partij. "Dat gaf het nog wat extra's. We kennen elkaar; ik heb van de zomer nog een workshop bij haar gevolgd. Ze is mijn voorbeeld. Waarom? Omdat ze een goede strot heeft en dingen écht kan overbrengen. Als ze optreedt, zit ze helemaal in het verhaal, dat voel je."

Het Meezingfeest was het tweede grote evenement waar Pouwels en 'haar' Dutch Event Choir dit jaar aan heeft meegedaan. "Eerder stonden we op Lowlands, waar we op de achtergrond zongen bij De 3 Baritons. Dat was met tienduizend bezoekers heel gaaf. Verleden jaar hebben we ook wat dingen gedaan, maar die waren niet zo grootschalig. Bijvoorbeeld de opening van het nieuwe gebouw van ROC (Regionaal Opleidingscentrum, red.) Mondriaan in Den Haag."

Pouwels hoopt van haar hobby haar beroep te maken. "Mijn echte passie is een combinatie van zang en dans. Ik hoop ooit nog eens op showproducties te staan."

Het impliceert een leven in de schijnwerpers, vrij ver van huis. "In Den Haag zit ik dichter bij allerlei grote evenementen." Wel blijft ze hoe dan ook trots op haar afkomst, en dat laat ze blijken. "Tijdens het concert op de Grote Markt in Venlo heb ik een aparte, bijzondere solo gezongen. 'Krijg allemaal de klere' van Ciske de Rat, maar dan in het Limburgs dialect."


MS Fonds zoekt collectanten

Venray | Van 21 tot en met 26 november houdt het Nationaal MS Fonds de landelijke huis-aan-huiscollecte.

Ieder jaar gaan er duizenden collectanten met een collectebus langs de deur om geld in te zamelen voor mensen met Multiple Sclerose (MS). Over de ziekte MS is nog veel onbekend. De collecte is de belangrijkste bron van inkomsten voor het fonds, want het ontvangt geen subsidies en is volkomen afhankelijk van donaties en giften.

Door de collecte kan het werk worden gedaan en kan er geïnvesteerd worden in innovatieve onderzoeken om MS te genezen. Er wordt nog gezocht naar nieuwe collectanten en coördinatoren. Kijk op www.mscollecte.nl voor meer informatie.