'Einde discussie over Lovinckplein'

YSSELSTEYN | De discussie over de kop van het Lovinckplein mag in Ysselsteyn niet opnieuw losbarsten. Dat vond een meerderheid van de fracties donderdag in de commissie Leven.

Door Henk Willemssen

Er loopt momenteel een proefperiode van vier maanden. Daarna komt er een evaluatie. De drie omstreden parkeervakken voor de supermarkt zijn naar de zijkant verplaatst.

Precies volgens het oorspronkelijke plan – een autovrij plein - van de werkgroep die steun kreeg van ambtenaren en Veilig Verkeer Nederland. Vanwege de verkeersveiligheid moesten de parkeerplaatsen van het plein verdwijnen. Voorzitter Twan de Wit van de werkgroep sprak in de commissievergadering de vrees uit dat de strijd in Ysselsteyn nog niet gestreden is. "Het is een uit de hand gelopen conflict", zei De Wit. "In Ysselsteyn leeft nog steeds het beeld dat veiligheidseisen onderhandelbaar zijn. Dan begint de discussie dadelijk weer van vooraf aan. We moeten er een streep onder zetten. Veiligheidseisen zijn bindend." Hij omschreef de situatie als een wedstrijd in de Champions League zonder scheidsrechter.

De meeste partijen steunden de werkgroep. "Het is een soap in Ysselsteyn. Heel jammer dat het zo gelopen is", zei Ingeborg de Barbanson (VVD). "Het heeft tot scheve gezichten geleid. Maar veiligheidseisen zijn niet onderhandelbaar. We steunen de werkgroep van harte." Dat deed ook Joep Gielens (SP): "Veiligheidseisen staan inderdaad niet discussie. De huidige situatie moeten we daarom handhaven." Laura Puts (inVENtief) betreurde de commotie in het dorp. "We hopen dat de discussie niet opnieuw wordt opgerakeld." PvdA en Samenwerking lieten zich in gelijke bewoordingen uit. "De huidige oplossing is de beste", zei Bernie van Lierop (Samenwerking).

Theo Francken (PP2) hekelde de gang van zaken. "Het kan niet zo zijn dat enkele mensen in Ysselsteyn zeggen 'we gaan het anders doen'. Het is einde discussie", stelde de PP2'er. Daar was Jac Derikx (CDA) het niet mee eens. Hij vond het veel te voorbarig dat de andere partijen nu al een standpunt innemen. Terwijl er nog een evaluatie moet komen. "We kunnen toch niet van tevoren zeggen wat de uitkomst moet zijn. Om maar van de discussie af te zijn. Dan heeft een evaluatie geen enkele zin meer." Derikx wilde de deur niet dichtgooien voor een mogelijk alternatief. "Het is een zelfsturingproces dat zijn gang moet kunnen gaan. Daarna is het woord aan de politiek. Maar die kan er beter helemaal niet bij betrokken kan zijn."