'Verhuizing bieb geen gelopen race'

VENRAY | De verhuizing van de Venrayse bibliotheek naar een plek midden in het winkelcentrum is een belangrijk speerpunt uit de centrumvisie. Verschillende eigenaren hebben al interesse getoond om de bibliotheek in hun pand te huisvesten.

D66, inVENtief en PvdA hebben hun bedenkingen. "Voor ons is verhuizing zeker geen gelopen race", zei Remy Aarts (D66) vorige week in de commissievergadering. "Gedacht wordt dat het een positief effect heeft, maar daar moeten eerst nog van overtuigd worden."

Ondernemingsvereniging Venray Centraal is een fervent voorstander van de verplaatsing. "Het is van het allergrootste belang voor het centrum. De bibliotheek trekt jaarlijks 142.000 bezoekers. Verhuizing heeft daarom een heel hoge prioriteit", verklaarde Manus Poels. De gemeente denkt ook dat het winkelcentrum aantrekkelijker wordt door de komst van de bibliotheek. Bovendien vermindert het de leegstand. Cees de Vocht (inVENtief) uitte zijn zorgen over het huidige pand van de bibliotheek. "Het is een mooi gebouw dat in een bijzondere stijl is gebouwd. Het is belangrijk dat het niet verloren gaat", vindt De Vocht. Ook D66 zag de keerzijde. "Als de bibliotheek vertrekt zitten we met een nieuw probleem. Nog meer leegstaand vastgoed", aldus Aarts.

In de centrumvisie rept de gemeente al over de toekomst. Als er geen alternatieve invulling mogelijk is, dan zal het gebouw worden gesloopt. Eind jaren tachtig nam de bibliotheek zijn intrek in het pand waarin voorheen een supermarkt gevestigd was. Cees de Vocht wist dat het oorspronkelijk een textielfabriek was. Na de sloop wil de gemeente geen herbouw op de plek in de driehoek tussen Langeweg, Kruitweg en Merseloseweg. Gedacht wordt aan een openbaar gebied met groen en parkeren. Tevens kan het de verbinding tussen het winkelcentrum en het Odapark versterken als onderdeel van een kunstroute.