Grote renovatie school Merselo

Merselo | Basisschool De Lier in Merselo staat aan de vooravond van een ingrijpende renovatie van het schoolgebouw. In het gunstigste geval vindt er volledige nieuwbouw plaats. De laatste jaren is er in sneltreinvaart veel veranderd in de wereld, de wetenschap en het onderwijs. Dat alles vraagt in de praktijk om ander onderwijs en om een andere inrichting van het schoolgebouw.

De Lier heeft door de renovatie een unieke kans hierop optimaal in te spelen. "Het zou mooi zijn om aan de rand van het dorp, tegen de bosrand in een groene omgeving, een eigentijdse school te bouwen op een unieke locatie met uitzicht op natuur en landschap. Op de natuurspeelplaats kunnen kinderen van alle leeftijden op een uitdagende manier spelen. Ook de sportvelden liggen binnen handbereik waardoor onderwijs en sport nog meer geïntegreerd worden. Mocht er geen nieuwbouw kunnen plaatsvinden, dan staat dit de visie van het team niet in de weg om de ideeën voor het onderwijs voor de toekomst te realiseren. Je kunt niet iedereen alles leren, je kunt wel een omgeving creëren waarbij kinderen zich veilig voelen zodat zij hun talenten optimaal kunnen benutten", aldus directeur Dionne Donlou.

Van de leerlingen wordt verwacht dat ze samen met anderen zelfstandig werken aan vraagstukken. Het klassieke klassikale onderwijs met zijn eenrichtingsverkeer van docent naar leerling wordt vervangen door een systeem van interactie waarbij de leerling meer eigen initiatief mag nemen/tonen. Dit vindt ook zijn weerslag in de inrichting en organisatie van het onderwijs. De grenzen tussen klas en gang zullen gedeeltelijk vervagen en leerplekken worden op meerdere plaatsen ingericht. Ook worden meerdere leerkrachten verantwoordelijk voor een groep leerlingen. Opzet is om daarmee een dynamische manier van werken te creëren die meer mogelijkheden biedt voor samenwerking. Het streven is dat de school onderdeel gaat worden van het multifunctionele centrum van Merselo, waar jong en oud elkaar dagelijks kunnen ontmoeten. Door de kleinschaligheid van de basisschool (ongeveer 125 leerlingen) en het werken in een kleine gemeenschap kennen leerlingen, ouders, leerkrachten en dorpsbewoners elkaar allemaal. Ook de samenwerking met het kindercentrum De Kindersofa en het verenigingsleven heeft de school hoog in het vaandel
staan.

Dat alles samen schept een klimaat van veiligheid: de beste basis om optimaal tot leren en spelen te komen. Wie meer informatie wil, kan contact opnemen met De Lier en een kijkje komen nemen.


Themadag GPV: bewustwording

Venray | Het GehandicaptenPlatform Venray (GPV) houdt op maandag 19 september in samenwerking met de gemeente Venray de themadag Bewustwording. Met van 12.00 tot 16.00 uur een informatiemarkt voor het gemeentehuis en om 19.30 uur een bijeenkomst.

Het is belangrijk dat mensen met een beperking mee kunnen doen in de samenleving. Er zijn niet alleen zichtbare beperkingen, maar ook onzichtbare handicaps. De samenleving moet zo zijn ingericht dat meedoen voor iedereen mogelijk is. Toegankelijkheid is geen luxe, maar norm. Zo bepaalt het verdrag van de Verenigde Naties over de rechten van de mensen met een handicap dat de Tweede en Eerste Kamer in april hebben geratificeerd. Per 14 juli dit jaar heeft dit verdrag dan ook rechtskracht in Nederland.

Het verdrag legt ook een grote verantwoordelijkheid bij de gemeenten. Die krijgen een aantal verplichtingen opgelegd. Op lokaal niveau moet dit verdrag handen en voeten worden gegeven en die rechten stapsgewijs worden vertaald in concrete maatregelen. Bestaande wetgeving wordt aan het verdrag getoetst en waar nodig aangepast. Maar niet alleen de lokale overheid moet in actie komen.

Deze rechten moeten bij iedereen (overheid, bedrijven, burgers) 'tussen de oren' komen. Ook die partijen hebben hun taken in het kader van dit verdrag. Bewustwording is voor allen aan de orde. Dus ook de individuele burger draagt zijn eigen verantwoordelijkheid.

Bij wijze van aftrap organiseren GPV en gemeente Venray deze themadag. Naast informatiekramen van onder andere het Wijkteam Venray, Venray Beweegt, de vereniging Onderling Sterk, Huis voor de Zorg, EVA vrouwencentrum, zijn er ook demonstraties rolstoeldansen.

Ook kunnen bezoekers zelf ervaren hoe het voelt om niks te kunnen zien of te kunnen horen. Verder is er muziek. Om 19.30 uur is er in het gemeentehuis een informatiebijeenkomst over het VN-verdrag. Nienke van der Veen, beleidsmedewerker van de landelijke belangenorganisatie Ieder(in), zet op een rij wat het verdrag, toegespitst op de taak van de gemeente, inhoudt.

Daarna geeft wethouder Lucien Peeters aan wat de gemeente Venray in dit kader voornemens is. Na een korte pauze volgt dan een discussie in kleinere groepen aan de hand van een aantal prikkelende stellingen over het verdrag. En ten slotte een forumgesprek met beide inleiders en GPV-voorzitter Jac Haegens.

Gespreksleider is Martien van Dijk, secretaris van het GPV.


Cursus Excel

Venray | In het gebouw van Senior Service Venray aan de Prins Bernhardstraat start op vrijdag 11 november een aantal cursus over het gebruik van het computerprogramma Excel.

De bijeenkomsten worden gehouden op de vrijdag van 13.30 tot 16.00 uur en bestaan uit 10 tot 15 sessies, afhankelijk van de behoefte en in overleg met de deelnemers. Er wordt gewerkt in kleine groepen van minder dan 10 personen. Met veel persoonlijke aandacht leren de deelnemers met name die facetten van Excel die de bijzondere belangstelling hebben. Er hoeven geen ingewikkelde formules aangeleerd te worden.

Uitgangspunt is dat de deelnemers de grondbeginselen van het omgaan met de computer beheersen. Belangstellenden (alle leeftijden) kunnen informatie vragen of zich aanmelden via e-mail jos.1inders@home.nl of telefoon 06-20019296. Voor groepen, bedrijven en organisaties kunnen aangepaste afspraken worden gemaakt.