'Te hard rijden op rondweg Brukske'

VENRAY | Op de rondweg in de wijk Brukske wordt te hard gereden. inVENtief zegt nog steeds klachten van bewoners te krijgen over de gevaarlijke situatie. Vooral de uitritten bij de Ravelstraat en Vivaldistraat zijn onoverzichtelijk en gevaarlijk door de hoge snelheden op de rondweg.

In oktober 2015 zijn er verkeerstellingen gehouden, Die worden volgende maand weer herhaald, meldde verkeerswethouder Ike Busser dinsdag in de commissie Wonen. Hij reageerde op vragen van Peter Custers (inVENtief).

Er is vorig jaar op drie plekken gemeten. Bij het eerste meetpunt was de gemiddelde snelheid 46 kilometer per uur en hield 72 procent van de automobilisten zich aan de maximumsnelheid van 50 kilometer. Bij de twee andere punten hield 81 procent zich aan de snelheid en lag het gemiddelde op 40 en 41 kilometer. "Dit betekent dat 20 tot 30 procent zich niet aan de snelheid houdt", verklaarde Busser. "Dit is verkeersonveilig maar het is geen reden tot zorg. De weginrichting voldoet en het gros houdt zich wel aan de snelheid. Het is een utopie het aantal hardrijders terug te brengen naar nul."

Medio 2017 krijgt de rondweg een nieuwe inrichting. Er is een werkgroep geformeerd uit de wijkbewoners. Afgelopen dinsdag was de eerste bijeenkomst. Volgens Busser wordt het middendeel van de rondweg ingericht als 30-kilometerzone.


83 nieuwe woningen

VENRAY | In de gemeente Venray zijn vorig jaar 83 nieuwe woningen opgeleverd. Veertig in de kern Venray en 43 in de kerkdorpen.

Het overgrote deel (85 procent) was een koopwoning. De verwachting is dat dit jaar ongeveer net zoveel huizen gebouwd worden als in 2015. In zeven van de dertien dorpen werd vorig jaar gebouwd. Koploper was Ysselsteyn met vijftien nieuwe huizen, gevolgd door Leunen (tien) en Castenray (negen).