'Fietsenstalling is niet af'

VENRAY | Na de sluiting van de bewaakte fietsenstalling in de Poststraat is op 14 juli in de Leeuwstraat een alternatieve locatie gevonden. inVENtief merkt op dat door de verhuizing 192 fietsparkeerplaatsen zijn verdwenen in de Poststraat, terwijl het aantal stallingplekken in de Leeuwstraat niet is uitgebreid.

Door Henk Willemssen

Peter Custers (inVENtief) stelde dinsdag vragen in de commissie Wonen. Wethouder Ike Busser (Samenwerking) reageerde dat de stalling in de Leeuwstraat nog niet klaar is. "We moesten snel op zoek naar een andere plek. Het was een lastige zoektocht in het centrum, waar iedere vierkante meter een functie heeft", verklaarde Busser. De stalling mag ook niet te ver buiten het winkelcentrum liggen, omdat anders fietsers en geen of minder gebruik van maken.

Busser sprak tegen dat er 192 stallingplaatsen zijn verdwenen. In de Leeuwstraat waren al 120 fietsparkeerplaatsen. "Door het weghalen van plantenbakken zijn er dertig nieuwe plekken bij gekomen. En er komen op het Schouwburgplein onder de bomen nog dertig stuks bij." Volgens Peter Custers staat op piekmomenten het trottoir in de Poststraat nog vol met fietsen, terwijl er in de Leeuwstraat nog plaats genoeg is. Het zou bovendien tot overlast leiden voor gehandicapten en winkeliers.

Ike Busser antwoordde dat het een kwestie van gewenning is. "De locatie in de Leeuwstraat is niet ideaal en is nog in aanbouw. Die moet in de komende weken nog worden aangepast en afgebouwd. De vele geparkeerde fietsen in de Poststraat staan er alleen bij piekmomenten, zoals op maandag bij de weekmarkt. Maar ze leveren nauwelijks hinder op voor voetgangers of auto's. Het trottoir is breed genoeg en ze staan niet op de rijweg."

Tegen de gevel van het appartementencomplex boven de voormalige Albert Heijn staat een container die gebruikt wordt door de bewakers van de stalling. Custers merkte op dat jongeren eenvoudig op de container kunnen klimmen en zo de balkons en appartementen kunnen bereiken. Busser onderkende het probleem. "Binnenkort worden er antiklimijzers op de container geplaatst."

Ondernemersvereniging Venray Centraal uitte de wens voor een bewaakte en overdekte fietsenstalling met toiletten en een reparatiepunt. Volgens Busser is het nog altijd het streven om zo'n uitgebreide fietsenstalling met meer voorzieningen in te richten.