Een eresaluut en een minuut stilte voor de zeven jaar geleden in Afghanistan gesneuvelde commando Kevin van de Rijdt.
Een eresaluut en een minuut stilte voor de zeven jaar geleden in Afghanistan gesneuvelde commando Kevin van de Rijdt. Foto: Rikus ten Brücke

Indrukwekkend eerbetoon aan Kevin

Venray | Een zware wandeltocht voor alleen maar echte bikkels, zoals ook Kevin van de Rijdt uit Venray er ééntje was.

Dat is precies waar de Kevin Memorial March, die maandag en dinsdag werd gehouden, voor stond. De tweedaagse wandeltocht van 70 kilometer tussen Tilburg en Venray werd opgezet om Kevin van de Rijdt te herdenken. Verder hoopten de commando's met de mars de nabestaanden een hart onder de riem te steken, onder wie zijn ouders, zus en petekind.

Een krachtpatser. Een bikkel. Een durfal. Gemotiveerd en gedreven, in alles wat hij deed. Hij wilde alles uit het leven halen. Dat was Kevin van de Rijdt. De 26-jarige commando kwam zeven jaar geleden om het leven tijdens vuurgevechten in Uruzgan met vijandelijke troepen, een inktzwarte bladzijde voor nabestaanden en het Nederlandse korps. De Venraynaar was de eerste 'groene baret' in een halve eeuw die in gevecht sneuvelde. Kevin van de Rijdt betaalde de hoogste prijs tijdens de inzet van Taskforce 55 in Uruzgan. Dat vergeten ook de commando's niet. Zijn collega's zorgden er al voor dat naar de op 6 september 2009 overleden korporaal een plantsoen werd vernoemd. En elk jaar herdenken ze hem. Dit keer voor het eerst met een Kevin Memorial March.

De deelnemers aan de wandeltocht bestonden onder meer uit familie, vrienden en (oud-)leden van het Korps Commandotroepen. Ze kwamen maandag 5 september samen en startten 's avond om 21.30 uur, gehuld in T-shirts met daarop een 'embleem' van Kevin, aan de tocht van circa 70 kilometer, van zijn laatste woonplaats Tilburg naar 'zijn' Venray, met als eindpunt het Kevin van de Rijdtplantsoen bij de Grote Kerk in Venray. Daar werd rond 17.00 uur gezamenlijk stilgestaan bij het overlijden van Kevin van de Rijdt. Er werden onder meer kransen gelegd en toespraken en een minuut stilte gehouden. Tevens werd er met zijn favoriete drank, whisky, een toost op hem uitgebracht. Familie en vrienden van Kevin van de Rijdt hopen dat de mars volgend jaar weer georganiseerd gaat worden. Maar het bleef niet bij de mars. Onder meer de CrossFit-vestiging in Maashees hield dinsdag een aantal keren de uitdagende 'Hero'-workout Kevin van de Rijdt, die ook werd opgedragen aan de gesneuvelde korporaal.