Dorpsraad Leunen zet zaak op scherp

LEUNEN | De dorpsraad is helemaal klaar met het beoogde Polenhotel op het terrein van de oude melkfabriek aan de Leunseweg. Dorpsraadvoorzitter Jeroen van de Leur toonde zich maandag in het dorpsradenoverleg uiterst strijdvaardig. "Het is een slecht plan en het moet van tafel. We zullen ons met hand en tand verzetten. Desnoods met juridische procedures. Dit mag gewoon niet doorgaan."

Door Henk Willemssen

Met de dorpsraad valt ook niet te praten over minder dan 288 arbeidsmigranten. Zoals na protesten in Blitterswijck de omvang van het asielzoekerscentrum werd verlaagd van 750 naar 450 opvangplaatsen. "Nee, dat Blitterswijckse model komt er niet. Het is nul en niets meer", zei Van de Leur stellig. De dorpsraad voelt de samenspanning tussen de gemeente en initiatiefnemer Hoex-Maessen. Van de Leur vindt dat het spel niet eerlijk en open gespeeld wordt. De dorpsraad kreeg begin dit jaar al vermoedens over de komst van een Polenhotel. Dat werd in alle toonaarden ontkend. "Achter onze rug om gebeurt er van alles. Er worden spelletjes gespeeld. Hoex-Maessen lijkt over de rug van Leunen zo veel mogelijk geld te willen verdienen."

Van de Leur hekelt ook de rol van directeur Harry Maessen van Maessen Vastgoed, dat samen met Hoex Participaties eigenaar is van de oude melkfabriek. "Het lijkt wel of Maessen diplomatiek onschendbaar is. Hij voelt zich gesterkt door de gemeente. Ambtenaren praten alles goed en het college is niet bereid naar ons te luisteren."

Op de website 'Burgers van Venray' staan de visies van wethouder Martijn van der Putten en Hoex-Maessen. Het stoort de Leunse dorpsraad dat Theo Zegers, als voorzitter van het dorpsradenoverleg, ook een opiniestuk heeft geschreven. Daarin houdt hij een pleidooi voor goede opvang. Zonder overigens de locatie in Leunen noemen. "Het heeft in Leunen tot verontwaardiging geleid. We voelen ons niet gesteund door het dorpsradenoverleg", aldus Van de Leur. "Dit is onverstandig en het schaadt de belangen van Leunen."

Theo Zegers was maandag vanwege vakantie niet aanwezig. Vervangend voorzitter Jan Nelissen zei dat het dagelijks bestuur het stuk van tevoren had gelezen en akkoord bevonden. "Het doel was niet te oordelen en geen standpunt in te nemen. Maar nu het stuk in deze context is geplaatst, krijgt het een heel andere lading. Dat betreuren we. Het is onwenselijk. We willen Leunen zeker niet in de wielen rijden."