Martijn van der Putten bevestigde vorige week het laatste van de zeven Rijksmonumentenschildjes op de Veltumse kapel aan Hoebertweg.
Martijn van der Putten bevestigde vorige week het laatste van de zeven Rijksmonumentenschildjes op de Veltumse kapel aan Hoebertweg. Foto:

Monumentendag: symbolen en iconen

De Open Monumentendagen 2016 zijn op zaterdag 10 en zondag 11 september. Wethouder Martijn van der Putten opent zaterdag om 11.30 uur op het Schouwburgplein uur het programma in Venray. Thema dit jaar is symbolen en iconen.

Onder meer Heemkunde Limburg, de Stichting Molen Nooit Gedacht en de Stichting Venray Monumentaal verzorgen presentaties in een tent op het plein. Op een groot scherm zijn van 12.00 tot 16.00 uur foto's en films te zien waarin aandacht wordt besteed aan symbolen en iconen zoals die te vinden zijn in alle kerkdorpen van Venray. In 't Freulekeshuus is van 14.00 tot 17.00 uur de tentoonstelling Made in Venray, over ontwikkeling van de Venrayse industrie, gratis te bezoeken. De tent is vanaf 12.00 uur ook vertrekpunt voor stadswandelingen met de stadsgidsen van het Rooys Gidsengilde. Zij besteden uiteraard aandacht aan symbolen en iconen. Verder zijn de Grote kerk en de toren van 14.00 tot 16.00 uur open voor bezichtiging. Molen Nooit Gedacht in Merselo is open van 11.00 tot 17.00 uur. Er zijn diverse demonstraties en bakactiviteiten. Het programma geldt op beide dagen.

Schildjes

In Nederland zijn in het weekend ruim 5.000 monumenten gratis te bezoeken. Uit onderzoek blijkt dat 89% van de Nederlanders het belangrijk vindt dat monumentaal erfgoed behouden blijft. Venray telt naast XX gemeentelijke monumenten, zeven Rijksmonumenten. "Ze zijn het allemaal waard om zorgvuldig mee om te gaan en te behouden", zegt cultuurwethouder Martijn van der Putten. De Venrayse Rijksmonumenten zijn deze week allemaal voorzien van een nieuw schildje.

Cursus Omgaan met geld

Komt u ook weleens geld tekort of maakt u zich zorgen over uw financiën? Op 5, 12 en 19 oktober 2016 biedt de gemeente Venray opnieuw een cursus 'Omgaan met geld' aan, verzorgd door budgetcoach Danielle Knapen. De cursus wordt gegeven in Wijk Ontmoetings Centrum 't Schöpke, Veltumse Kleffen 68 Venray.

De cursus bestaat uit drie bijeenkomsten in de avonduren (van 19.00 tot 21.00 uur). Hierin leert u hoe u zicht kunt houden op uw inkomsten en uitgaven. Onderwerpen als het maken van een begroting, bespaartips, verzekeringen en belastingtoeslagen komen aan bod. Daarnaast geven vrijwilligers van het Platform Lage Inkomens Venray (PLIV) en de Papierkroam van Synthese uitleg over hoe zij behulpzaam kunnen zijn bij het op orde brengen van uw administratie en bij het aanvragen van toeslagen en/of minimaregelingen. De cursus staat open voor alle inwoners van gemeente Venray. Deelname is kosteloos. Geef u op door uw gegevens (naam, adres, telefoonnummer) te mailen naar gemeente@venray.nl. Aanmelden kan tot uiterlijk 1 oktober.

Vrijdag 16 september Keep it Clean Venray

Volgende week is het voor de vijfde keer in Keep it Clean-dag in Venray. Dit jaar staat de opruimactie van zwerfvuil in het teken van blik en plastic, de twee soorten verpakkingen die het meeste in de bermen of het plantsoen belanden.

Dat is jammer, want blik en plastic zijn prima te recyclen en daarmee besparen we waardevolle grondstoffen als ijzer, aluminium en aardolie. Bovendien kan iedereen blik en zacht plastic verpakkingsmateriaal bij de afvalstations bij de wijksupermarkten kwijt. Dat werkt goed: in 2015 brachten we alleen al in Venray met zijn allen 728 ton (=728.000 kg) kunststof verpakkingsmateriaal, waaronder PET-flesjes, en 121 ton blik naar de containers. Dat is per Venraynaar 16,9 kg plastic en 2,8 kg blik. Een mooi resultaat. Maar het kan nog veel beter. Hoe? Heel eenvoudig. Gooi al uw blik en plastic, maar ook alle andere soorten afval, netjes in de (eigen) afvalbakken. Dan hoeven de kinderen volgend jaar niet met prikker en vuilniszak de wijk in, maar kunnen ze lekker gaan spelen in een schone openbare ruimte.