Afbeelding
Foto: ron koenen

Iconen en symbolen: van Marktstraat naar Grote Kerk

Venray | Voor zaterdag 10 september, de eerste dag van de komende Open Monumentendag, heeft Stichting Venray Monumentaal een stadswandeling door Venray-Centrum uitgeschreven. De wandeling, die in het teken staat van iconen en symbolen, begint en eindigt op het Schouwburgplein. Van het gedeelte Marktstraat naar het terrein Grote Kerk laten wij een aantal voorbeelden van iconen en symbolen de revue passeren.

Marktstraat 8: Op de eerste verdieping een boogveld dat beschilderd is met planten en bloemen (1). De tulpvormen, verwant aan de levensboom, maken de schildering tot een levens-symbool. De boogvelden op de begane grond staan vol ruitsymbolen in de kleur geel, verwijzend naar zonlicht en rijp graan. Zo'n boogveld hier is één groot vruchtbaarheids-symbool (2). Eindstraat 1 (snackbar): Bovenaan de overhoekse voorgevel staat een symbool van aanzien: een fors, sierlijk pinakel (3) bekroond met een kleine bol. Hoenderstraat 10-12 ("Odeon", GM): De naam "Odeon" staat symbool voor de oude Griekse muziektempel. In het topgevelornament prijkt het logo van Harmonie Euterpe. Met bovenaan een kroontje in bladgoud (4) dat herinnert aan "Koninklijke" Harmonie Euterpe.

Eindstraat 13 (Winkel van Sinkel, uiterst rechts): In de voorgevel een beeld van St-Jozef (5) hier vooral als patroon van de houtbewerkers, ter herinnering aan de voormalige meubelwerkplaats Vollebergh. Eindstraat 15: In de voorgevel een keramische Maria-plaquette (6), vermoedelijk na de Tweede Wereldoorlog aangebracht als dank aan Maria, de Koningin van de Vrede. Eindstraat 6 (pastorie Sint Petrus' Bandenkerk): De metalen draaihekken van de tuinomheining hebben stijlen die bovenaan eindigen in een gestileerde Franse lelie (7): een symbool van de H. Maagd Maria.

Op het Kerkpad: het Schelpörtje (8) is een symbool van historie met belangrijke iconische waarde. St. Antonius Abt (9), schutspatroon, ofwel symbool, tegen besmettelijke ziekten van mensen en vee, is afgebeeld met zijn attributen ofwel zijn symbolen: de Tau-staf en het varken. Het kruisbeeld (10) dat in 1938 werd opgericht ter gelegenheid van 100 jaar Zusters Ursulinen in Venray, is hier een Christelijk symbool en een symbool van historie.

Beeld "De Ontmoeting" (11): Een beeld wil een teken zijn: dat teken is hier goed getroffen.

Smeedijzeren toegangshek naar het kerkterrein: De stijlen eindigen bovenaan in een gestileerd klavertje-drie (12): symbool van de Heilige Drie-eenheid. Grafnaald pastoor Schmeits (13): Een grafnaald met een Latijns kruis en een persoonlijk teken van de pastoor: "Kinderkens bemint elkander". Grafkruis (14) achter het Kloostermonument: Bovenaan een gebeeldhouwde Golgotha in reliëf. Onderaan het kruis een maalkruis, dat wellicht een echtverbintenis aangeeft. De wandelingen staan onder leiding van het Rooys Gidsengilde.

Foto's en tekst: Frans de Roos. Bronnen: o.a.: Stichting OMD; SVM-archief. Stichting Venray Monumentaal: secretariaat Vliezenweg 1, e-mail: venraymonumentaal@live.nl