Afbeelding
Foto: ron koenen

Lezing Molukkers in Nederland

Venray | Dr. F. (Fridus) Steijlen komt op maandag 12 september naar Venray om seizoen 2016-2017 van de Adelbertvereniging te openen met een lezing over Molukkers in Nederland, een geschiedenis van uitersten.

De lezing vindt plaats in het Theehuis van het Odapark vanaf 20.15 uur. In zijn lezing gaat Steijlen de lange lijnen van de Molukse geschiedenis schetsen. Vanaf de periode dat de Verenigde Oost-Indische Compagnie in de Molukken op zoek ging naar kruidnagels en nootmuskaat, via de rekrutering van Molukkers voor het Koninklijk Nederlands Indisch Leger (KNIL) tot en met de overkomst van Molukkers naar Nederland en het op meerdere momenten conflicterende integratieproces van Molukkers in Nederland.

Uit de lezing zal duidelijk blijken hoezeer het een geschiedenis van uitersten was: als loyale bondgenoten in de dekolonisatie oorlog werden de Molukkers in Nederland afgedankt en leidde hun politieke idealen tot gewelddadige acties in de jaren zeventig. Belangrijke slotvraag die in de lezing wordt gesteld is natuurlijk hoe de situatie van Molukkers in Nederland op het moment is.

De lezing is zeer actueel, aangezien Molukkers dit jaar precies 65 jaar geleden naar Nederland kwamen. Venray was een van de plaatsen waar Molukkers werden ondergebracht. In 1953 kwamen zij in het woonoord Vlakwater. Vanaf 1962 vertrokken Molukse gezinnen vanuit Vlakwater naar elders in Nederland. In 1967 verhuisden de laatste gezinnen naar de Houten Hoek, waarna het woonoord werd opgeheven.

Dr. Fridus Steijlen (oud-leerling van het Boschveldcollege) is senioronderzoeker bij het KITLV (Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde). Hij studeerde antropologie aan de UvA en promoveerde op een proefschrift getiteld RMS van Ideaal tot Symbool, Moluks nationalisme in Nederland 1951-1994.

In 2006 schreef hij samen met Henk Smeets het standaardwerk over Molukkers tot nu toe: In Nederland gebleven, De geschiedenis van Molukkers 1951-2006. Fridus Steijlen doet nog steeds onderzoek onder Molukkers en publiceert daar nog regelmatig over. Ook is hij columnist in de maandelijkse nieuwsbrief van het Moluks Historisch Museum.

Daarnaast doet hij op acht locaties in Indonesië onderzoek naar hoe het dagelijkse leven wordt vorm gegeven en veranderd. Introducés zijn deze avond welkom. Voor meer informatie kijk op de website www.adelbertvenray.nl.

Foto: Vlakwater 1958.