Veranderingen bij peuterspeelzalen

Venray | Met ingang van 1 oktober gaan er een aantal zaken veranderen bij Stichting Peuterspeelzalen Venray.

Met de Wet Harmonisatie Kinderopvang wil minister Asscher dat er vanaf 2018 geen verschil meer is tussen kinderopvang en peuterspeelzaalwerk. Door deze wetswijziging komt de term 'peuterspeelzaalwerk' te vervallen en vervangen voor 'peuterprogramma onder de Wet Kinderopvang'. Om hierop goed voorbereid te zijn heeft de Stichting samen met de gemeente Venray besloten om hier dit najaar al alle voorbereidingen voor te treffen. Kinderen zullen van deze verandering niets merken.

Het aanbod en het programma voor kinderen van twee tot vier jaar blijft ongewijzigd en vervult een belangrijke rol in de ontwikkeling van jonge kinderen. De samenwerking met het basisonderwijs is daarin erg belangrijk. Ook voor de toekomst blijft dat een belangrijk onderdeel. Voor ouders verandert er mogelijk wel iets. Als beide ouders werken komen zij met ingang van 1 oktober in aanmerking voor de Kinderopvangtoeslag van de belastingdienst.

Met deze toeslag kan een groot deel van de deelname aan het peuterprogramma bekostigd worden. Gezinnen met één inkomen komen niet in aanmerking voor de Kinderopvangtoeslag. In dat geval komt men in aanmerking voor een door de gemeente Venray gesubsidieerde plaats en wordt er een maandelijkse inkomsten afhankelijke ouderbijdrage in rekening gebracht. Op deze manier blijft het peuterspeelzaalwerk toegankelijk voor alle kinderen. Ouders worden begin september per brief geïnformeerd over de aanvraag van de Kinderopvangtoeslag of het in aanmerking komen voor een gesubsidieerde plaats.

Voor vragen kan contact opgenomen worden met Stichting Peuterspeelzalen Venray: (0478)586498.


Eis: werkstraf voor motorcrosser

De Bosch | Tegen een 26-jarige motorcrosser uit Venray is bij de rechtbank in Den Bosch een werkstraf van 60 uur geëist. Hiernaast eiste het openbaar ministerie een voorwaardelijke rijontzegging van 6 maanden en een boete van 90 euro voor het 'zich bevinden op verboden gebied'.

De Venraynaar was in maart vorig jaar betrokken bij een ongeluk in de bossen tussen Overloon en Stevensbeek. Twee bijzonder opsporingsambtenaren (boa's) raakten toen gewond bij een poging hem te laten stoppen. De motorcrosser scheurde langs de eerste boa heen, waarna hij in aanvaring kwam met de arm van een tweede vrouw in uniform. Zij zwaaide met een groot stopbord. De twee waren samen met drie collega's in het kader van het project 'Samen Sterk in het Buitengebied' aan het controleren op wildcrossen in de bossen ter hoogte van de Groeningsedijk. De motorrijder uit Venray raakte bij het incident ook gewond. Hij sloeg, nadat hij de twee boa's had aangereden, bij zijn vluchtpoging over de kop.

De rechtbank doet op woensdag 14 september uitspraak.


Molen open

Merselo | In het kader van het monumentenweekend op 10 en 11 september is de molen in Merselo beide dagen geopend van 11.00 tot 17.00 uur.

Belangstellenden zijn welkom voor een sfeerimpressie, een rondleiding, appeltaart of een pannenkoek. Windmolen Nooit Gedacht is één van de mooiste en best bewaarde monumenten in Noord-Limburg. Daarnaast is deze molen één van de meest toegankelijke en bezoekersvriendelijk monumenten. Jong en oud worden er warm onthaald en met enthousiasme vertellen de molenaars over de bouwwijze, de werking en de betekenis van de molen in het verleden.

De betekenis als icoon en als symbool, maar ook als onmisbare schakel in de voedselketen van weleer. En alsof dat niet genoeg is, geven de schermvliegers van Paracumulus, gedurende beide dagen demonstraties in het veld achter de molen. Voor degenen die ook wel eens de lucht in willen en de molen van bovenaf willen zien, is dit de kans een duovlucht te maken.


Wielercafé fanclubs in Horst

Horst | Op woensdagavond 21 september wordt Café De Lange in Horst tot een gezellig Wielercafé omgetoverd. De fanclubs van Mike Teunissen en Wout Poels organiseren samen met de landelijke organisatie BikeWriters deze bijzondere wieleravond in het kader van de Noord-Limburgse Wielerweek. De meeting begint om 20.00 uur.

In deze bijzondere ambiance is wielrennen natuurlijk het centrale thema. Maar er is meer. Interviews worden afgewisseld met muziek, verhalen en prachtige beelden uit de koers.

Hoofdgasten van de avond zijn natuurlijk de profwielrenners Wout Poels uit Blitterswijck en Mike Teunissen uit Ysselsteyn. Zij worden geïnterviewd door Bert Wagendorp, Volkskrant-columnist en bekend van het boek Ventoux en wielertijdschrift De Muur.

Presentator Wagendorp blikt met de gasten en het publiek onder meer terug op de overwinning van Wout Poels in de klassieker Luik-Bastenaken-Luik. Natuurlijk komen ook aan bod de Tour de France, de Olympische Spelen en wordt ingegaan op de prestaties van Mike Teunissen. Verder zal ook oud-wielrenner Peter Winnen uit Venray aanschuiven en zijn eigenzinnige kijk naar voren brengen.

Naast wielerverhalen en smakelijke anekdotes uit de koers, is er ook muziek. Niemand minder dan Nard Reijnders uit Broekhuizenvorst zal de muzikale intermezzo's verzorgen. Bovendien is er als klap op de vuurpijl nog een verrassingsgast aanwezig zijn. Wie dat is, houdt de organisatie nog even geheim.

Inloop vanaf 19.30 uur. De entree bedraagt 7,50 euro.