Afbeelding
Foto: ron koenen

Venray vriendelijk voor dementie

Venray | Venray telt zo'n 650 mensen met dementie. Zeventig procent van hen woont thuis. Bij iedere persoon met dementie zijn gemiddeld drie mantelzorgers betrokken.

Het aantal mensen met dementie neemt toe, en daarmee ook het aantal mantelzorgers. "De gemeente wil graag dat iedere inwoner zo lang mogelijk kan blijven meedoen in de samenleving", zegt wethouder Lucien Peeters (foto).

Voor mensen met dementie en hun mantelzorgers is dit soms echter moeilijk. Door schaamtegevoelens, of door de zorg die mensen met dementie vragen. "Eenzaamheid ligt dan op de loer, dat zorgt voor een negatieve spiraal. Door hier samen met Venray Dementievriendelijk en andere betrokken inwoners in op te trekken kunnen we dit mogelijk voorkomen. Meedoen maakt het leven betekenisvoller."

Venray Dementievriendelijk bestaat uit een groep enthousiaste inwoners die zich er belangeloos voor inzet dat mensen met dementie en hun mantelzorgers mee kunnen blijven doen in Venray. De eerste stap is het benoemen van taboes en misvattingen. Inmiddels dragen tien ambassadeurs vanuit de maatschappelijke hoek en het bedrijfsleven de doelen van Venray Dementievriendelijk breed uit.

Peeters juicht het initiatief van harte toe: "Geweldig dat inwoners dit zelf opzetten en uitvoeren." De gemeente Venray heeft eenmalig een subsidie toegekend aan Venray Dementievriendelijk en ondersteunt het initiatief verder door kennisdeling en verbindingen te leggen.


Informatie over fijnstof

Horst aan de Maas| Vereniging Behoud de Parel heeft op haar website een pagina geopend, waarop dagelijks de luchtkwaliteit in Noord-Limburg wordt bijgehouden. Daarbij maakt de vereniging gebruik van gegevens van het RIVM, de provincie Limburg en Nordrhein Westfalen. Naast de dagelijkse luchtkwaliteit worden grafieken getoond over langere periodes en wordt de lezer uitvoerig geïnformeerd met betrekking tot fijnstof. De vereniging heeft de pagina opgezet, omdat voortgangsreportages van de gemeente Horst aan de Maas over de fijnstofsituatie in de gemeente volgens haar onduidelijk en onvolledig zijn en omdat er, volgens de provincie Limburg, iets mis lijkt te zijn met de metingen. De fijnstofniveaus zijn structureel lager dan voorgaande jaren. Op de websitepagina wordt onder andere gebruikgemaakt van de zogenaamde Luchtkwaliteitsindex (LKI) van het RIVM.