Monumentendag 2016 in Venray

Venray | Het programma van Open Monumenten Dag op zaterdag 10 september begint om 11.30 uur met de opening op het Schouwburgplein.

Plaats van handeling is een tent, waar alle belangstellenden van harte welkom zijn. Presentaties worden verzorgd door Heemkunde Limburg, Stichting Molen Nooit Gedacht en Stichting Venray Monumentaal. Wethouder Martijn van der Putten gaat namens het gemeentebestuur de opening verrichten. Op een groot scherm zijn van 12.00 tot 16.00 uur foto's en films te zien waarin aandacht wordt besteed aan symbolen en iconen zoals die te vinden zijn in alle kerkdorpen van Venray. Verder staan er marktkramen waarin diverse stichtingen achtergrond informaties over hun werk verstrekken, waaronder het nieuwe Venrays Museum. Vanaf 12.00 uur starten ook stadswandelingen door het centrum vanaf de tent op het Schouwburgplein, onder leiding van het Rooys Gidsengilde, met bijzondere aandacht voor iconen en symbolen in het centrum van Venray. Iconen en symbolen vormen het thema van Open Monumenten Dag 2016. Van 14.00 tot 16.00 uur zijn de Grote Kerk en de toren open voor bezichtiging. In de torenkamer draait de film In Hemelsnaam. Zaterdag en zondag 10 en 11 september kunnen belangstellenden van 11.00 tot 17.00 uur terecht in Molen Nooit Gedacht Merselo.

De molen draait op volle toeren en maalt graan. Er zijn diverse demonstraties en bakactiviteiten. Van 14.00 tot 17.00 uur is het Venrays Museum geopend om de tentoonstelling Made in Venray gratis te bezoeken.


Verhuizing boekhandel

Venray | Boekhandel Van den Munckhof-vof gaat verhuizen en krijgt tevens een nieuwe naam. Onder de naam Roojboek vestigen Piet en Maria Spelt en hun medewerkers zich vanaf 16 september op het adres Schoolstraat 36-38.

Piet en Maria namen vijf jaar geleden de boekhandel over van drukkerij-uitgeverij Van den Munckhof, onder andere uitgever van deze krant. Destijds werd ook een gedeelte van de dienstverlening overgenomen. "Met een aantal zaken gaan we nu stoppen. Zo kunnen abonnees van Peel en Maas niet meer met een eventuele bezorgklacht, abonnementswijziging of betaling van de Peel en Maas bij ons terecht. Daarvoor biedt de website peelenmaasvenray.nl een goed alternatief, een bezoek aan het kantoor op Keizersveld kan natuurlijk ook. Voor de losse verkoop van Peel en Maas kan men nog wel bij ons terecht."

Wat ook wijzigt zijn de tegoedbonnen, stempelkaarten en cadeaubonnen. "Er zijn nog cadeaubonnen, tegoedbonnen en stempelkaarten in omloop die nog door de vorige eigenaren zijn uitgegeven, dus voor 1 november 2011. Die zijn na onze verhuizing en naamswijziging niet meer inwisselbaar. Het betreft hier de stempelkaarten met zwarte stempels, tegoedbonnen met een datum voor 1 november 2011 en cadeaubonnen waar nog boekhandel en drukkerij van den Munckhof op staat", licht Maria Spelt toe. "U kunt de oude bonnen/stempelkaarten nog wel laten omzetten naar een nieuwe stempelkaart/bon. Loopt u daarvoor gerust even binnen dan regelen we dat direct". Let op dit kunt u doen tot uiterlijk 10 september aanstaande!"

In verband met de verhuizing is de boekhandel in de Hofstraat vanaf 12 t/m 15 september gesloten. Op vrijdag 16 september opent Roojboek haar deuren in de Schoolstraat. "Na de opening kunnen mensen nog wel tijdelijk in de Hofstraat terecht voor een grote leegverkoop vanaf maandag 19 tot en met vrijdag 23 september van 09.30 – 18.00 uur en zaterdag 24-09 van 09.30 – 13.00 uur."


MGC Venray

Venray | Jan Engels heeft ook op de tweede speeldag van de Jan Litjens trofee beslag gelegd op de dagzege.

Een score van 73 slagen was ruim voldoende voor de winst. Gerrit Vermeulen startte sterk met rondjes van 24 en 23 slagen, de laatste score was tevens de laagste ronde van de dag, maar hij liet in de laatste ronde te veel liggen om aanspraak te kunnen maken op de winst. Met 77 slagen werd hij tweede. Huub Straatman legde beslag op de derde plaats met 80 slagen. Leo Wilms deed met 92 slagen goede zaken en rukt op naar de derde plek. Dit in tegenstelling tot Gerrit Janssen, die met 93 slagen een slechte dag had en drie plaatsen terugviel naar plaats vijf. Ook koploper Bets Wilms had een mindere dag, maar kon zich ternauwernood aan de leiding handhaven met een verbetering van 5,69 procent. Jan Engels klom met een verbetering van 4,89 procent naar de tweede plaats. De overige leden wist zich niet te verbeteren. Leo Wilms komt met een negatieve verbetering van 0,73 procent het dichtst bij en staat nu als derde gerangschikt. Gerrit Vermeulen (min 1,35 procent) klom naar plaats vier, net vóór Gerrit Janssen (min 1,45 procent).


Padelbaan

Overloon | TC Loonse Duinen in Overloon krijgt de beschikking over een padelbaan. Padel is een snelgroeiende sport die met name in Spanje erg populair is. Het is een combinatie van tennis en squash. Er wordt met vier personen gespeeld op een klein tennisveld (10 bij 20 meter) met glazen zijwanden en achterwand. Net als bij squash kunnen de glazen achterwand en de zijwanden gebruikt worden om de bal te spelen. Padel wordt gespeeld met een houten racket, is geschikt voor jong en oud, en kan op alle niveaus gespeeld worden. Omdat tactiek belangrijker is dan de techniek kan iedereen, ook zonder tenniservaring, meteen met padel aan de slag. Op zondag 25 september viert TC Loonse Duinen haar 40-jarig bestaansjubileum. Op die dag wordt de padelbaan feestelijk geopend met een demonstratie door vier padelspelers uit de regionale top. Kijk ook op de website http://tcloonseduinen.visualclubweb.nl voor meer informatie over de club en het jubileum. Voor meer informatie over padel kijk op www.padel.nl of op YouTube padel tennis best points.