Netty de Römph wil een woonhof in de leegstaande basisschool De Kemp aan de Kruitweg.
Netty de Römph wil een woonhof in de leegstaande basisschool De Kemp aan de Kruitweg. Foto: Rikus ten Brücke

"Het gaat om mensen"

Venray | De Venrayse Netty de Römph (64) heeft een droom: een woonhof in de leegstaande basisschool De Kemp aan de Kruitweg. "Een soort van moderne commune, waar mensen met bij elkaar passende leefstijlen samenwonen en voor elkaar zorgen."

Door Sven Poels

De Römph woont in de wijk West-Midden en is erg betrokken bij de leefbaarheid in haar buurt. Toen De Kemp in september vorig jaar werd gesloten, was ze dan ook een van de eersten die nadacht over een eventuele herbestemming. "Ik was werkzaam voor het bestuur van DAS (Doe Activiteiten Samen, red.), een stichting die een tijd in het pand heeft gezeten. Toen bekend werd dat de gemeente het gebouw af wilde staan, zijn we met zo'n 25 personen gaan brainstormen. Iemand opperde om er een speelveldje of een parkje van te maken. Ik zei: 'Ik zou er eigenlijk wel willen wonen'. Ik zit immers op een flatje waar ik niet wil blijven. Ik heb artrose, wat me vroeg of laat gaat opbreken." De Römph vond medestanders en burgerinitiatief Woonhof De Kemp zag het levenslicht. "Onze droom is om er een soort van moderne commune van te maken, waar mensen met bij elkaar passende leefstijlen samenwonen en voor elkaar zorgen. Een plek waar hulpbehoevenden zo lang mogelijk met elkaar kunnen samenleven."

De kaders zijn bekend; hoe het exact ingevuld kan worden nog niet. "Toekomstige bewoners mogen dat zelf bepalen. Een commissie zou de behoeftes kunnen inventariseren."

Een vergelijkbaar project is er niet binnen de gemeente Venray. "Wij willen een pilot starten om te kijken hoe mensen met behoeftes elkaar in de toekomst kunnen helpen. Woningcorporatie Wonen Limburg heeft aangegeven dit soort initiatieven te steunen." Er is echter een potentiële sta-in-de-weg: "De gemeente is eigenaar van de grond en wil het bestemmingsplan niet veranderen. Er wordt gezegd: 'Het kan niet, want een woonhof heeft geen maatschappelijke functie'. Wij zeggen: 'Dat heeft het wél!'"

Een aantal lokale politieke partijen staan achter het burgerinitiatief. "Ik werk nauw samen met Samenwerking Venray en de SP. Donderdag krijg ik inVENtief op bezoek en ook PP2, PvdA en VVD lijken zich achter de plannen te scharen." Laatstgenoemde diende onlangs een door de gemeenteraad aangenomen motie in waarin het woonhof, ondanks een eerdere afwijzing, een nieuwe kans krijgt. Al ligt er ook nog een ander plan voor De Kemp, De Römph heeft alle vertrouwen in een voor haar gunstige afloop: "We gaan er vanuit dat het goed komt als alle partijen constructief meewerken. Zeker omdat we hebben aangegeven dat we het bouwklaar maken van de grond zelf willen doen."

De Römph, hoogopgeleid en in het verleden actief als re-integratiecoach, voelt zich verantwoordelijk voor kwetsbare wijkbewoners. "Hier wonen veel mensen met pakketjes. Als je hier niet goed voor jezelf kan zorgen, ga je snel achteruit. Maar ook als ik zie wat mijn eigen perspectief is, ben ik soms gewoon bang." Wat er ook gebeurt, De Römph wil in 'haar' buurt blijven wonen. "We zijn doorverwezen naar de Gasstraat, maar dat is geen optie. Wij hebben hier, in West-Midden, onze aard. Het is ónze wijk, wij zíjn de wijk. Het gaat om mensen, niet om nota's."


Seniorservice

Venray | Seniorservice Gilde Venray biedt gelegenheid om te leren werken met de computer. Er wordt niet klassikaal les gegeven. Ieder leert in zijn eigen tempo de mogelijkheden van de computer kennen. Er kan worden gewerkt op de eigen laptop of op een van de computers met Windows 10 of 7 De bijeenkomsten zijn elke dinsdag van oktober tot en met april. Op dinsdag zijn er vier tijden: van 9.00 tot 10.30 uur, van 10.30 tot 12.00 uur, van 13.30 tot 15.00 uur en van 15.00 tot 16.30 uur. Persoonlijk aanmelden kan op dinsdag 13 september tussen 9.00 en 10.30 uur. Tevens kan men zich aanmelden voor de workshops iPad en PowerPoint. Deze worden op de woensdagmiddag gegeven. Het adres is: Prins Bernhardstraat 12a in Venray. Zie ook www.seniorservicevenray.nl.