Jimmy Lucassen (links) en Joeri Janssen starten ook met Voetjebal in Venray.
Jimmy Lucassen (links) en Joeri Janssen starten ook met Voetjebal in Venray. Eigen foto

Voetjebal in Venray

Blitterswijck | Jimmy Lucassen uit Blitterswijck introduceert Voetjebal in Venray, een voetbalspeel-methode voor peuters en kleuters in de leeftijd van twee tot en met vijf jaar. "Ik geniet er enorm van. Ik krijg er zoveel energie van als ik zie dat de kinderen er plezier in hebben."

Door Sven Poels

Wie Jimmy Lucassen zegt, zegt voetbal. De 21-jarige Blitterswijcker en zoon van succescoach Marcel Lucassen is in het dagelijks leven techniektrainer bij de jeugd van Borussia Mönchengladbach en ook is hij als oefenmeester verantwoordelijk voor de B1 van Wittenhorst. "Ik wilde ook graag wat voor mezelf doen", verklaart Lucassen zijn meest recente stap, namelijk het opstarten van Voetjebal in Venray. "Ik had via via van het concept gehoord en via mij is het deze kant op gekomen."

Wat houdt het concept precies in? "Het is niet echt een voetbaltraining, maar eerder een voetbalspeel-methode voor peuters en kleuters in de leeftijd van twee tot en met vijf jaar. Middels kleine oefeningetjes leren ze verschillende delen van de voet te gebruiken. Alles wordt gedaan met twee benen, zodat beide hersenhelften worden gestimuleerd. Dat is belangrijk, want het is vaak het eerste wat ze doen qua sport." Er wordt niet alleen met een voetbal gewerkt. "We trainen ook andere bewegingsvaardigheden op een creatieve, speelse manier. Bijvoorbeeld door een dansje op muziek of het uitbeelden van dieren." Omdat de kindjes nog zo jong zijn, mogen papa of mama meedoen. "Dat is echt een pluspunt", meent Lucassen. "Je hebt dan een stukje quality-time. Leerzaam en leuk voor het kind, maar zeker ook voor de ouder."

Behalve het ontwikkelen van de motoriek en de coördinatie hebben de lessen meer voordelen, aldus Lucassen. "Veel basale ontwikkelingsgebieden worden tijdens de gestructureerde sessies aangesproken, zoals synchroon tellen, kleuren benoemen en symbolen herkennen. Daardoor hebben de kinderen op school een voorsprong bij bijvoorbeeld rekenen en getallen. Daarnaast is ook de succesbeleving belangrijk. Ze krijgen vertrouwen, worden vrolijk en enthousiast."

Lucassen weet inmiddels wel waar hij over praat. Samen met zijn compagnon Joeri Janssen heeft hij in Venlo een blok van acht weken achter de rug en het voornemen is om Voetjebal ook in Venray te introduceren. "Op zondag 11 september is de proefles. Twee weken daarna, op zondagochtend 25 september, begint de eerste les van het blok. Inclusief de inhaalles bieden we voor elke leeftijdscategorie in totaal tien sessies van drie kwartier aan in gymzaal de Kiosk in de wijk Brukske."

Lucassen zal Bowie Swinkels, trainer van de B1 van SV Venray, inwerken. "De bedoeling is dat we het eerst samen doen en dat hij het daarna gaat overnemen." Maar de plannen reiken zelfs nog verder. "Vier weken nadat we in Venray begonnen zijn, zal ik ook in Mönchengladbach een trainer opleiden. Daarna gaan we waarschijnlijk in Eindhoven wat opzetten en wellicht nog in het zuiden van Limburg." Lucassen is ervan overtuigd dat hij de juiste afslag heeft genomen: "Ik geniet er enorm van. Ik krijg er zoveel energie van als ik zie dat de kinderen er plezier in hebben."

Aanmelden voor de proefles kan per e-mail: venray@voetjebal.com. Voor meer informatie en inschrijven voor het lessenblok, zie www.voetjebal.nl.