Afbeelding
Foto: ron koenen

Wollige zaken in Venrays Museum

Venray | Van zaterdag 3 tot en met zondag 25 september is in het Venrays Museum de minitentoonstelling Wollige zaken van Trudi Goossens te zien.

Wie zijn naam, geliefde, logo van zijn club, konijn of wat dan ook op zijn T-shirt afgebeeld wil hebben kan op zondag 4, zaterdag 17 of zaterdag 24 van 14.30 tot 16.30 uur komen kijken hoe Goossens dat doet. Zelf proberen mag ook. De hele maand september zijn de gebreide, gehaakt, geweven producten te zien en waarmee die gemaakt zijn. Zoals de meeste meisjes van boven de vijftig heeft Goossens van haar oma nog breien en haken geleerd. Op de basisschool leerde ze op dat gebied wel wat bij, maar het fundament was stevig gelegd. Tot acht jaar geleden bleef het bij een hobby.

Maar vanaf 2008 heeft ze van breien, haken borduren, weven, textiel bewerken ook haar beroep gemaakt. Wie denkt dat wol gewoon wol is, vergist zich. Schapenwol is afkomstig van verschillende schapensoorten, die per soort een andere vacht hebben. Het ene soort heeft kort en krullend 'haar', het andere lang en sluik en dat heeft gevolgen voor de draad, die je ervan wilt spinnen. Gesponnen wol kan ongekleurd, naturel verwerkt worden, maar ook geverfd. Goossens verft de wol met verf op basis van wijnsteenzuur. De wijnsteen komt uit Australische wijnvaten, die versleten zijn. Op de binnenkant is de zogenaamde wijnsteen neergeslagen, die wordt met azijn vermengd om er verf van te maken. In poedervorm van 10 en 100 gram importeert Goossens de verf om die zelf te verwerken of te verkopen. Breien lijkt iets voor handige volwassen vrouwen, die nog zo'n oma hadden. Maar Goossens heeft een paar simpele instrumenten zoals de weef-ster, Kunihimo, waarmee al gauw een lapje geweven is. Ook de breivork laat kinderen makkelijk haken en natuurlijk het punnikklosje, dat vroeger zelf gemaakt werd, maar nu te koop is in de winkel voor een paar centen.


Match

Venray | Steunpunt Vrijwilligerswerk Venray Match is op zoek naar buddy's voor Buddyzorg Limburg. Buddyzorg ondersteunt thuiswonende lichamelijk zieke kinderen en jongeren. De buddy helpt het maatje voor even te vergeten dat hij ziek is. De buddy komt voor het maatje en niet voor diens ziekte. Dit doet hij door samen te zoeken naar mogelijkheden. Het gaat om samen lachen en genieten en een schouder bieden om tegenaan te leunen. De vrijwilligers zijn verplicht scholingen en werkbegeleidingsgesprekken te volgen. Match voor vrijwilligers, Dr. Poelsstraat 6, 5802 AX in Venray, telefoon (0478)516995, e-mail info@vrijwilligerswerkvenray.nl.