Afbeelding
Foto: ron koenen

Anacletus Nielen
(1876 – 1941)

Venray | Anacletus Nielen werd op 21 augustus 1876 te Haarlem geboren. Bezocht als 12-jarige het gymnasium in Venray en trad in 1893 in de orde der Franciscanen. Op 19 maart 1900 werd hij in Weert tot priester gewijd, na een jaar missiepater in het klooster van Woerden te zijn geweest.

In 1901, werd hij benoemd tot leraar aan het Gymnasium in Venray, waar hij Nederlandse taal en letterkunde doceerde. Algemene waardering groeide steeds meer voor zijn fijn gestileerde pen en welsprekend woord. Toen in de twintiger jaren de jonge jeugdbeweging in Venray een krachtige en stoere werkkracht vroeg, werd een beroep gedaan op Pater Anacletus Nielen.

Met een flinke dosis enthousiasme werd hij in 1920 directeur van het Patronaat, de Vakteekenschool alsmede de Derde Orde. Daarmee werd hij een belangrijke spil van de verschillende jeugdorganisaties. Het patronaatsgebouw Sint Antonius bevond zich in de Patersstraat. Er waren leslokalen voor avondcursus-sen en een zaal, waar ook voorstellingen werden gegeven. Jongens van 12 jaar en ouder die de Plechtige Communie hadden gedaan konden lid worden van het patronaat. Ze konden er biljarten, sjoelen, kaarten of dammen en van tijd tot tijd werd er een stomme film vertoond. Verder kon men lid worden van de verkennerij, de Jonge Wacht en de toneelvereniging.

Ook voetbal kreeg veel aandacht en hij richtte meerdere elftallen op die vogelnamen meekregen: Albatros, De Sperwer en Sportclub de Valk, later fuseerden deze met Servatius en in 1945 verder ging als R.K. Sport Vereniging Venray, het huidige S.V. Venray.

Naast voetbal zorgde hij er ook voor dat er in een lokaal een stel ringen en een rekstok kwamen. Het begin van een turnclub was geboren. Toch duurde het nog tot 1921 voordat R.K. St. Christoffel werd opgericht.

Pater Nielen bleef het patronaat vernieuwen en aanpassen aan de veranderende tijdsomstandigheden. Hij richtte een patronaatsfanfare op, stichtte een Handelsavondschool, begon met ontwikkelings-avonden en was op velerlei gebied in zijn geliefd "Rooj" werkzaam.

Hij stimuleerde het Venrays toneel en wist met succes de geschiedenis van Venray in: "De Brand van Rooj" op de planken te brengen. Ook een uitvoering van het Antonius oratorium van componist pater Bruning kwam onder zijn leiding tot stand.

Verder was hij organisator van talrijke bedevaarten en congressen. Op het laatst van zijn werkperiode vormde Pater Nielen, geheel in de landelijke trend, zijn patronaatsorganisatie om in "De Jonge Wacht", een katholieke jeugdbeweging die heel wat elementen overnam van de scouting.

Na een eerste hartaanval in 1935 werd hij overgeplaatst naar Maastricht, waar hij zich weldra weer sterk genoeg voelde om een jeugdbeweging te leiden. Zijn gezondheidstoestand verbeterde zodanig, dat hij in 1937 overgeplaatst werd naar Heerlen, waar hij een jeugdorganisatie in het leven riep.

Toen Pater Anacletus Nielen voor een tweede keer een hartaanval kreeg, werd hem een welverdiend emeritaat gegeven en kwam hij in augustus 1940 weer naar Venray om er zijn oude dag door te brengen.

Op zondag 12 oktober 1941 kreeg hij een laatste hartaanval, waaraan hij overleed.