Christos Kousounis:
Christos Kousounis: "Op het veld wil ik totaalvoetbal en een hoog tempo." Foto: Lotte Kamphuis

Liever dames dan heren

Overloon | Christos Kousounis is de nieuwe damestrainer van SSS'18. "Het is een nette vereniging met zeer veel potentie."

Kousounis (49) was jarenlang actief als trainer van mannelijke (jeugd)teams alvorens hij zeven jaar geleden de overstap maakte naar het meisjes- en damesvoetbal. De reden daarvan stopt hij niet onder stoelen of banken: "Ik ben gestopt met het trainen van mannen en jongens omdat de mentaliteit niet klopte. Tegenwoordig willen ze werken, stappen en zijn ze de hele dag bezig met de mobiele telefoon. Ze kennen hun rechten, maar niet hun plichten, wat resulteert in veel gemopper en gezeik. Bij de vrouwen heb ik dat niet. Die hebben een andere mentaliteit, laten zien dat ze graag willen."

De analyse is vlijmscherp. Kousounis, in het dagelijks leven werkzaam als psychodynamisch therapeut, weet als geen ander hoe je gedrag kunt duiden. Het Overloonse SSS heeft met de Griek dan ook niet iemand aangetrokken die alleen maar de pionnetjes uitzet. "Ik kende Tom Vrenken (de vorige damestrainer van SSS, red.) en wist dat hij ging stoppen. Half februari ben ik met Leon van de Pasch van de technische zaken in gesprek gegaan. We konden elkaar zo goed vinden, ook op het gebied van beleid en visie, dat we besloten om met elkaar in zee te gaan."

Wat mogen we van Kousounis verwachten? "Er was de afgelopen jaren veel onrust bij SSS, dus we hebben ervoor gekozen om in te zetten op rust en structuur. Op het veld wil ik totaalvoetbal en een hoog tempo. Dat houdt in dat je risico's moet durven nemen."

De Griek, die in zijn geboorteland als voetballer actief was op het hoogste niveau, is niet bang dat zijn speelsters dat niet aankunnen. "Ik zie veel inzet, potentie en beleving. Afgaande op de bekerduels denk ik dat we een van de favorieten voor promotie naar de hoofdklasse zijn."

Kousounis kijkt overigens verder dan alleen het eerste elftal. "Ik ben als coach ook verantwoordelijk voor de beloftes en tevens probeer ik het derde en vierde team erbij te betrekken. En bij de jeugd houd ik de meisjes A en B in de gaten." De in Arnhem woonachtige oefenmeester heeft er bijna een part-time baan aan. "Het is een flinke klus, maar ik mag niet klagen. Alle afspraken zijn nagekomen en ik doe het niet alleen: veldtrainers Patrick Ox en Wim Slijkhuis zijn met me meegekomen om het proces in gang te zetten."

De fanatieke damestrainer is een contract aangegaan voor de duur van één seizoen. "In december zullen we rond de tafel zitten om te kijken hoe het verder moet. Ik ben zelf pas tevreden als ik bij mijn vertrek een structuur heb achtergelaten waarop de club voort kan borduren."