Nina Litjens:
Nina Litjens: "Ik wil zo veel mogelijk speelminuten maken in het eerste team." Foto: Lotte Kamphuis

Dromen van PSV

Venray | Nina Litjens is een van de nieuwe gezichten in de selectie van hoofdklasser Venray. De 17-jarige Venrayse komt over van UDI'19 uit Uden, waarvoor ze een seizoen actief was. Haar persoonlijk doel voor komend seizoen: "Ik ga voor een basisplaats en wil zo veel mogelijk speelminuten maken in het eerste team."

Onder leiding van de Venlose trainer Jan Trienekens, die succestrainer Bart Denissen opvolgt, beginnen de Venrayse voetbalsters aan een nieuw avontuur in de hoofdklasse. In het afgelopen seizoen greep de Venrayse ploeg overtuigend de titel in de eerste klasse D. Na een afwezigheid van een seizoen keert het team terug in de hoofdklasse. Op zondag 4 september begint de competitie met een thuisduel met Maarssen

Nina Litjens was er vorig jaar niet bij toen de ploeg het kampioenschap vierde. "Ik speelde vorig jaar in het B1-vrouwenteam van UDI'19, maar het op en neer reizen maakte het lastig, zeker omdat ik nog geen rijbewijs heb en mijn ouders me steeds moesten wegbrengen en halen. Vandaar dat ik heb besloten om bij Venray te gaan voetballen. In Uden vonden ze het wel jammer dat ik vertrok, maar ze begrepen het ook wel. Vier keer in de week van Venray naar Uden kost toch heel wat tijd. Het was een praktische keuze."

De Raayland-leerlinge noemt zichzelf een technische speelster. En een liefhebster. "Ik ben van jongs af aan altijd met een bal in de weer geweest. De liefde voor de sport heb ik meegekregen van mijn moeder en mijn opa van moeders kant. Zij hebben ook jarenlang gevoetbald. Ik ben begonnen in de jeugd van SV Oostrum, waar ik met een paar meisjes bij de jongens speelde. Wat mijn sterke punten zijn? Ik denk mijn balbehandeling, overzicht en trap." Met een lach: "Ik moet het in ieder geval niet van mijn fysiek hebben." Dat Nina Litjens talent heeft ontdekten de oud-profs Theo Lucius en Danny Koevermans ook tijdens een voetbaldag bij PSV in Eindhoven, eind 2013. Ze werd gescout en kreeg te horen dat ze, als ze zich verder wilde ontwikkelen als voetbalster, het hogerop moest zoeken. Ze koos voor UDI'19. "Een gezellige en goed georganiseerde club. Ik speelde daar midden-midden, maar mijn favoriete positie is rechts voorin."

De eerste weken bij Venray zijn goed bevallen. "Het is altijd weer wennen. Een nieuwe club, met een andere trainer en speelsters. Ook het niveau is hoger, dat heb ik tijdens de trainingen al gemerkt. Maar ik ben goed opgevangen en kijk uit naar de start van het seizoen." Nina Litjens is 17 jaar. Ze heeft de toekomst voor zich. Een spraakwaterval is ze niet, ze laat liever haar voeten spreken, maar een grote droom heeft ze wel. "Ooit hoop ik bij PSV te voetballen. Of dat haalbaar is, weet ik niet, maar dromen mag toch?", klinkt het lachend.