Versnelde aanpak afvoer regenwater

VENRAY | Er moet in Venray een versnelde aanpak komen om knelpunten bij de waterafvoer op te lossen. Na de extreme buien van woensdag 1 juni en donderdag 23 juni bleek opnieuw dat de riolering op veel plaatsen het water niet tijdig kan afvoeren. Het gevolg was dat woningen en bedrijven waterschade opliepen. Ook het gemeentehuis werd twee keer getroffen.

Door Henk Willemssen

De maand juni brak in de regio Venray alle records. Zuidoost-Nederland was een van de natste gebieden in Europa. In het meetstation in Ysselsteyn werd in juni 277 mm neerslag gemeten. Dit is een derde deel van de regen die normaal in een heel jaar valt. Vlak na de wolkbreuk van woensdagavond 1 juni, tussen 18.00 en 20.00 uur, stonden veel straten in Venray blank. Zelfs beken traden buiten de oevers omdat ze de enorme waterhoeveelheid niet meer konden verwerken. Zo werd de Albionstraat in Leunen compleet overspoeld. Het waterschap kreeg het verwijt dat de beken niet gemaaid waren. De dichtbegroeide oevers belemmerden de waterdoorvoer. Volgens het waterschap mogen de beekkanten voor 1 juni niet worden gemaaid vanwege het broedseizoen. De verouderde en te krappe riolering vormt op veel plaatsen in Venray een probleem. In 2013 is door de gemeenteraad een 'klimaatadaptieplan' aangenomen waarbij negentien knelpunten voor het jaar 2050 moeten zijn opgelost. Hiervoor is in de komende 35 jaar 10 miljoen euro uitgetrokken.

Het college vindt dat de aanpak te lang duurt en eist een versnelling. De gemeente wil per se voorkomen dat het regenwater huizen en andere gebouwen binnendringt. Het veroorzaakt niet alleen overlast maar ook financiƫle schade. Daarom moeten de negentien knelpunten binnen tien jaar worden aangepakt. Zodat voor 2027 de riolering en de openbare ruimte bestand zijn tegen de hevige buien die het gevolg zijn van de klimaatverandering. Er wordt gewerkt aan een nieuw gemeentelijk rioleringsplan dat in februari 2017 naar de gemeenteraad gaat. Vooruitlopend hierop wil het college de rioolheffing alvast verhogen met ingang van 2017. Het jaarlijkse budget voor de werkzaamheden moet omhoog van 275.000 euro naar 865.000 euro om binnen tien jaar alle knelpunten op te lossen.

De gemeenteraad neemt komend najaar tijdens de begrotingsbehandeling een definitief besluit over de verhoging van het riooltarief. Dat werd tot nu toe jaarlijks verhoogd met het inflatiecijfer. De rioolheffing is kostendekkend en het tarief bedraagt voor een huishouden 215,67 euro.