Risicoanalyse Greenport

VENRAY | Het bureau Brink Management/Advies voert een risicoanalyse uit naar de nieuwe organisatie Greenport Venlo in opdracht van de gemeente Venray. De gemeenteraad eiste eerst een 'second opinion' voordat de gemeente Venray 10 miljoen euro in Greenport Venlo steekt.

Binnenkort zijn de uitkomsten van het onderzoek bekend. Eind dit jaar neemt de gemeenteraad een definitief besluit of Venray samen met de provincie Limburg, Venlo en Horst aan de Maas in de nieuwe organisatie stapt op het voormalige Floriade-terrein.

De gemeenteraad wil meer inzicht krijgen in de opzet van Greenport Venlo. Ondanks dat er al een regionaal onderzoek met risicoanalyse loopt.

De raadsleden zijn huiverig na de negatieve ervaringen uit het verleden. Zeven van de acht partijen verlangden daarom een eigen onafhankelijk onderzoek. Voor de SP was dat niet nodig. 'Wij geloven niet in sprookjes', aldus fractieleider Jan Hendriks. De SP is altijd een felle tegenstander geweest van de Floriade.

De verliesgevende exploitaties van de vijf onderdelen Venlo Greenpark, DCGV (Development Company Greenport Venlo), Trade Port Noord, Villa Flora en de Innovatoren zijn onder aanvoering van de provincie gesaneerd en in elkaar geschoven. Venray steekt 2,5 miljoen euro in het project en verstrekt bovendien een lening van 7,5 miljoen euro.

Daarnaast moet Venray nog een verlies nemen van 5,3 miljoen euro voor de liquidatie van Greenpark en Villa Flora. De gemeenten Gennep en Peel en Maas zijn al afgehaakt en hebben hun verlies genomen.

Het extra onderzoek gaat circa 65.000 euro kosten. Dit is inclusief ambtelijke uren en juridisch en fiscaal advies.

Er is begin juli met vier bedrijven gesproken waarvan er twee een offerte hebben uitgebracht. De keuze is gevallen op Brink Management/Advies.

Mocht het onderzoek negatief uitvallen, dan kan Venray alsnog uitstappen of wijzigingen verlangen in de beoogde opzet van Greenport Venlo.

Met een bedrijventerrein (werken) en campus (kennis) moet Greenport Venlo de motor worden van de regionale economie.

Het college is voorstander. B en W vinden dat Venray als tweede stad in Noord-Limburg een actieve rol moet spelen in de regio en daarom niet mag ontbreken. De Venrayse economie draait grotendeels op industrie, landbouw en logistiek. Dit sluit goed aan op de ontwikkeling van Greenport Venlo, vindt het college.