Ben Rongen is trots op zijn verzameling aanstekers in allerlei vormen en maten.
Ben Rongen is trots op zijn verzameling aanstekers in allerlei vormen en maten. Foto: Lotte Kamphuis.

Gek van aanstekers

Venray | Hij heeft nog een wens: een aansteker in de vorm van een sjoelbak aan zijn imposante verzameling toevoegen. Ben Rongen zegt het met een lach. Maar toch ook met een serieuze ondertoon.

Want als fervent sjoeler en verzamelaar van spaaraanstekers zou dat de kers op de taart zijn voor de 50-jarige Venraynaar. "Voor een sjoelbakaansteker maak ik graag ruimte vrij in mijn huiskamer."

En dat is nog niet zo gemakkelijk. Want de kasten en planken puilen uit met aanstekers in allerlei soorten en maten. Telefoons, auto's, toiletten, naaimachines, fotocamera's, fietsen, vliegtuigen en handtasjes bijvoorbeeld. "Ik struin heel veel rommelmarkten af om nieuwe aanstekers te vinden die in mijn collectie passen. Ook in het buitenland. Datzelfde geldt voor Marktplaats", legt Ben Rongen uit. "Voor de duurste aansteker, in de vorm van een damesfiets, heb ik vijftig euro betaald. Soms bestel ik ook aanstekers in China of de VS, maar dan moeten het wel heel bijzondere zijn." Zijn liefde voor het verzamelen van aanstekers begon op de kermis. "Met een gokspelletje. Voor de punten die ik had gescoord, kocht ik een locomotief. Daar is het niet bij gebleven, nee. Het is een beetje uit de hand gelopen, maar ik vind het gewoon leuk om te doen." Met een grijns: "Als ik de planken en kasten wil schoonmaken, ben ik twee dagen bezig."

Mensen die bijzondere aanstekers hebben en Ben Rongen daarmee blij denken te kunnen maken, of mensen die zijn verzameling willen zien, mogen contact met hem opnemen via rongen@hetnet.nl.