Afbeelding
Foto: ron koenen

Belangrijkste boek Maria van Dorst

Venray | Elke maand vraagt de bibliotheek in Venray een (on)bekende inwoner om zijn of haar belangrijkste boek te introduceren.

Dit in het kader van 2016 jaar van het boek. In september is het de beurt aan Maria van Dorst, oud-conservator van Museum Venray. Haar hele leven leest Maria van Dorst al graag en veel. Er staan wel vijftig boeken op haar lievelingslijst. Haar keuze is gevallen op Rock-'n-roll widow van Xandra Brood (Rutger Vahl). "Het is een indrukwekkend en ontroerend boek, over een bijzondere vrouw van een legendarische popartiest. Rock-'n-roll widow heb ik in een adem uitgelezen.

In het vliegtuig, op weg naar huis. Als je het boek leest, is het net of je de stem hoort van Xandra. Hij heeft het geschreven vanuit haar perspectief." Het boek is gebaseerd op een groot aantal gesprekken met Xandra. Aangevuld met informatie van familie, vrienden van vroeger en nu, van collega's en van mensen die Herman Brood goed hebben gekend. Het boek geeft een beeld van het leven van Xandra, hoe Herman in haar leven kwam, er tijdelijk uit verdween, weer terug kwam en toen definitief weg ging. In het boek vertelt ze hoe haar leven is met Herman. Hoe hij is als echtgenoot en als vader. Het is een stormachtig huwelijk. Herman is altijd op pad, heeft optredens, is op kroegentocht. Hij keert echter altijd weer terug naar zijn thuishonk, waar Xandra het gezin, door alle stormen heen, op koers houdt. Er komt een tijd dat het uithuizig zijn en het gefladder naar andere vrouwen, haar te veel wordt. Ze zet hem dan de deur uit. Maar na een hele poos komt hij toch met hangende pootjes terug. Hij mist zijn gezin. De drugs en drank die hij zijn hele leven in grote mate tot zich heeft genomen, slopen zijn lichaam. In 2001 maakt hij een eind aan zijn leven. Maria: "Het boek heeft mij zo aangesproken omdat in de tijd waarin de gebeurtenissen in het boek zich afspelen, ik zelf ook in Amsterdam woonde. De jaren '80 en '90 van de twintigste eeuw. Ik kwam ook regelmatig in De Richter. En ik kwam op de fiets altijd langs de galerieƫn in de Spiegelstraat waar het werk van Herman Brood geƫxposeerd was. Ik vond het fascinerend om door de ogen van Xandra een inkijkje te krijgen in het leven van een spraakmakende popartiest. En vind het verbazingwekkend dat ze altijd de deur voor hem open hield. Een vrouw met een groot hart."