Camiel Kroonen (Merselo):
Camiel Kroonen (Merselo): "We moeten het afgelopen seizoen snel vergeten." Foto: Yvon van Horck

Merselo zoekt eerherstel

MERSELO | Merselo is weer terug in de vijfde klasse. Het niveau waar de geel-zwarte club momenteel ook thuishoort. Na een mislukt avontuur in de vierde klasse moet trainer Marcel Peters een nieuwe ploeg opbouwen. Oudere en vaak geblesseerde spelers maken plaats voor de aanstormende jeugd.

Ex-voetbalprof Peters heeft al vaker met dat bijltje gehakt. In zijn eerste jaar op sportpark De Vloet paste hij met veel succes midden in het seizoen drie onbevangen jeugdspelers in. Middenvelder Camiel Kroonen is de exponent van een talentvolle generatie. Anderhalf jaar geleden kwam hij met Dominique Sommers en Rens Wismans vervroegd over vanuit de A-jeugd.

Het trio paste zich moeiteloos aan. "Ons A-elftal raakte overvol door enkele nieuwe spelers", zegt Camiel Kroonen. "Daarom moesten er een paar over naar de senioren. In het begin twijfelde ik wel even. Maar achteraf is het reuze meegevallen. We raakten met ons drieën al snel ingespeeld." Dat kwam ook doordat het elftal steeds beter begon te draaien. Na de winterpauze werd nog maar één keer verloren. Merselo klom op naar de derde plaats en bereikte de nacompetitie in de zesde klasse C. In de nacompetitie werden Brandevoort en Boerdonk aan de kant gezet.

Zondag 31 mei 2015 was een historische dag voor de geel-zwarten. Op neutraal terrein in Ysselsteyn versloeg Merselo in de finale het favoriete Kronenberg met 2-1. Daardoor promoveerde de club ineens door naar de vierde klasse. "Dat was geweldig. De kers op de taart", vindt Kroonen. Maar de reuzensprong bleek te hoog gegrepen. Het voorbije seizoen werd een compleet pechjaar. Het niveau in de vierde klasse G was te hoog en bovendien haakten veel spelers geblesseerd af. Er leek maar geen einde te komen aan de onophoudelijke blessuregolf. Voor Marcel Peters was het iedere zondag weer passen en meten. "We hebben nooit meer met het succeselftal van tegen Kronenberg kunnen voetballen. In die wedstrijd klopte alles", aldus Camiel Kroonen die afgelopen seizoen wel een constante factor was. Met drie treffers werd hij zelfs nog clubtopscorer. Merselo verloor 25 van de 26 competitieduels waardoor degradatie al vroeg vaststond. De enige zege dateert van 13 maart toen Heijen met 2-1 werd verslagen. "We waren nooit eens compleet. Het klopte ook niet binnen het elftal. En als we snel met 2-0 achter stonden, dan gingen de kopjes alweer omlaag." Ondanks de nederlagenreeks liet Merselo de moed niet zakken. "In de tweede competitiehelft ging het wat beter. We hebben soms toch laten zien dat we het wel kunnen." Ook de sfeer heeft er niet echt onder geleden. "Nee, die is goed gebleven. Ik heb evengoed wel lol beleefd aan het voetballen. Onderling hebben we het altijd leuk gehad."

De vraag is hoe Merselo zich nu in de nieuwe omgeving aanpast. Marcel Peters waagt zich niet aan een voorspelling in een klasse die bol staat van de derby's. De Venlose trainer is vooral bezig met het smeden van een nieuw elftal.

Met de terugkeer van Ahmad Qurishi van Venray kreeg de ploeg een flinke aanvallende impuls. Camiel Kroonen: "Er komen ook veel jeugdspelers bij. We moeten het voorbije seizoen snel vergeten en weer opnieuw beginnen. Het is tijd voor eerherstel en met z'n allen laten zien wat we kunnen. Een periodetitel winnen zou al heel mooi zijn."