Rechterspits Wesley Deenen (links) is na veertien jaar teruggekeerd op sportpark De Wieëen.
Rechterspits Wesley Deenen (links) is na veertien jaar teruggekeerd op sportpark De Wieëen. Foto: Lotte Kamphuis

Wesley terug in Venray

VENRAY | Na veertien jaar is Wesley Deenen (23) weer terug op sportpark De Wieën. Via NEC, FC Oss en Germania keert de rechterspits terug op het oude nest. Alhoewel hij tegenwoordig in Nijmegen woont, voelt het toch als thuiskomen. "Leuk om weer terug in Venray te zijn. Ik hoop hier iets moois neer te zetten."

Lange tijd zag het ernaar uit dat Wesley Deenen zou slagen in het betaalde voetbal. Al op negenjarige leeftijd werd hij ontdekt. Met Venray E1 nam hij deel aan een vier-tegen-vier toernooi in Eindhoven.

Daar wemelde het van de voetbalscouts. NEC, PSV en VVV toonden belangstelling voor de balvaardige aanvaller. Hij volgde enkele trainingen bij PSV maar de keuze viel op de voetbalschool van NEC. Daar was de jeugdopleiding goed geregeld. Hij ging naar basisschool De Vlaswei in Landweert. "Om drie uur was de school uit en ging ik snel naar huis. Mijn moeder had dan het eten al klaarstaan. Want om 15.10 uur kwam het busje me ophalen voor de training in Nijmegen. Ik was de enige uit Venray. Onderweg pikten we jongens op in Boxmeer, Cuijk en Malden." Dat ging zo vier keer per week. Voor de wedstrijden in het weekeinde moesten de ouders zelf voor vervoer zorgen.

Al heel vroeg stond zijn leven in het teken van voetbal. Hij doorliep tien jaar lang de Nijmeegse voetbalschool. In 2012 kreeg hij zijn eerste profcontract. "Ik had een goed seizoen gedraaid in de A1. NEC gaf me een contract voor een jaar met de optie voor nog een jaar. Maar de club vond de stap van de A1 naar het eerste elftal te groot. Daarom werd ik uitgeleend aan FC Oss." In zijn eerste seizoen in Oss speelde hij tien duels in de Jupiler League. "Een keer in de basis en negen keer als invaller", weet hij nog. Daarna leek onder trainer Anton Janssen zijn doorbraak te komen.

Hij kreeg een vaste basisplaats tot op het moment dat Janssen plotseling overstapte naar NEC om de ontslagen Alex Pastoor op te volgen. De nieuwe trainer Gert Aandewiel gooide bij FC Oss het systeem om en hij ging terug van drie naar twee aanvallers. Dat kostte Wesley Deenen zijn plek. "Ja, ik kwam op de bank terecht. Ik ben een echte rechtsbuiten. En ik pas het best in een systeem met drie aanvallers, zoals Venray dat speelt." Pas heel laat kreeg hij in 2014 van FC Oss te horen dat zijn contract niet zou worden verlengd. Hij had contact met enkele clubs, onder meer met Venray. Maar hij koos voor de Groesbeekse hoofdklasser Germania.

"Dat was de meest interessante optie. Groesbeek is een voetbaldorp. En ik hoopte in de buurt van Nijmegen in beeld te blijven voor profclubs." Op 30 augustus 2014 speelde hij met Germania een bekerduel op De Wieën.

Deenen was de uitblinker maar Venray won glansrijk met 5-1. Germania degradeerde dat seizoen ook uit de hoofdklasse. Toch bleef hij in Groesbeek. "Ik wilde met de club weer snel terugkeren in de hoofdklasse. Maar dat is helaas niet gelukt." Toch draaide hij een redelijk goed seizoen en scoorde tien keer. "We speelden met twee aanvallers. Dat ligt me niet zo. Als eindstation scoor je dan wel vaker. Maar laat mij maar op de rechtervleugel staan. Ik moet het vooral hebben van mijn voorzet."

Een paar maanden geleden meldde Venray zich opnieuw. Drie keer is scheepsrecht. Wesley Deenen koos nu wel voor een terugkeer. "Venray heeft een lastig jaar gehad. In tegenstelling tot vorige keren proef ik nu wel meer ambitie. De club zit weer in een opwaartse spiraal." Hij is bijna klaar met de masteropleiding Bestuurskunde aan de universiteit in Nijmegen. Ik oktober verwacht hij af te studeren en hij gaat dan op zoek naar een baan. Hij loopt nu nog stage bij de gemeente Nijmegen. Het betaald voetbal heeft hij nog niet helemaal uit zijn hoofd gezet. "Iedere jongen wil toch profvoetballer worden. Dat is een droom. Maar ik moet ook reëel zijn. Ik maak nu een stap terug maar wie weet wat de toekomst brengt. Eerst maar eens goed presteren in Venray."


Colofon:

Redactie voetbalkrant Henk Willemssen en Ron Koenen.

Foto's: Yvon van Horck, Henk Willemssen en Lotte Kamphuis.