Marthijn Coppers is geen buitendorpse meer nu hij in Castenray is komen wonen.
Marthijn Coppers is geen buitendorpse meer nu hij in Castenray is komen wonen. Foto: Yvon van Horck

Nieuw elan bij SVOC'01

OIRLO | SVOC'01 heeft lastige jaren achter de rug. Belangrijke spelers vertrokken en de prestaties gingen zienderogen achteruit. Aanvoerder Marthijn Coppers verwacht dat het dit seizoen anders gaat. Met het veroveren van de Venray Cup zetten de tricolores alvast een stap in de goede richting.

Marthijn Coppers (24) is geboren en getogen in Hegelsom. Op zijn zestiende debuteerde hij al in het eerste elftal. Medio 2011 maakte hij de overstap naar SVOC'01. Op de middelbare school raakte hij bevriend met scholieren uit Castenray. "Bij Hegelsom beviel me het niet meer. Onderling klikte het niet goed. Daarom wilde ik weg. Bij SVOC'01 kende ik al een paar spelers zoals Bram Tacken, Pascal Marcelis en Koen Classens. Daarom heb ik de overstap gemaakt."

Hij kwam, samen met de nieuwe trainer Joop Theunissen, precies op het goede moment binnen. SVOC'01 greep overtuigend het kampioenschap in de zesde klasse. Marthijn Coppers beleefde een uitstekend debuutseizoen. Als spelbepaler vertolkte hij een hoofdrol en bovendien werd hij clubtopscorer met vijftien treffers. "Het was voor mij een uitstekende stap om naar SVOC'01 te gaan. Ik kwam in een heel goed team en we draaiden een topjaar." De successenreeks zette nog even door. Want een seizoen later speelde de fusieclub zelfs nacompetitie voor promotie naar de vierde klasse. Na de fraaie vierde plaats in de vijfde klasse F. Dat is tot nu toe de beste prestatie ooit in de vijftienjarige clubhistorie.

Joop Theunissen vertrok en er haakten steeds meer spelers af. Dirk van de Ven ging naar Ysselsteyn waar Gijs Dinghs ook al voetbalde. Keeper Mikey Ellery probeerde het hogerop bij SSS'18, Giel Hellegers vertrok naar Amsterdam en Roel Classens ging in zijn nieuwe woonplaats Leunen voetballen. Stuk voor stuk spelers die een belangrijke rol vertolkten. Onder trainer Twan Bloemen ging de prestatiecurve omlaag. Marthijn Coppers zag het met lede ogen aan. "Ik had er veel moeite mee dat dragende spelers wegvielen. Het werd prestatief alsmaar minder. Terwijl ik graag zo hoog mogelijk wilde voetballen." In 2014 besloot hij daarom naar Wittenhorst te gaan. Hij hoopte op een plek in het eerste elftal. Maar dat lukte niet. "Nee, het liep niet naar wens. Het kwam het er gewoon niet uit. Ik had wat last van spanning en keek misschien ook te veel op tegen de andere spelers." Als rechtshalf draaide hij in Wittenhorst 2 een seizoen mee. Toen SVOC'01 hem terugvroeg, had hij zelf al die keuze gemaakt. "Ik voetbal liever bij SVOC'01 dan bij Horst in het tweede."

Toch viel de rentree op sportpark De Heesakker bar tegen. SVOC'01 draaide een dramatische eerste seizoenhelft. Ook Marthijn Coppers haalde niet meer zijn niveau. Tijdens de winterstop kwam de breuk met trainer Bloemen. "Twan is geen verkeerde vent maar het werkte gewoon niet meer. Het liep bij ons voor geen meter en daardoor raakte ik ook gefrustreerd." Onder het duo Rick Voermans-Maikel Wennekers liep het daarna een stuk beter.

Martijn Coppers woont sinds een halfjaar in Castenray. De nieuwe trainer Toon Bongers zette hem in het centrum van de verdediging. "Ik sta liever op het middenveld omdat ik doelgericht ben en goals wil maken. Van achteruit moet ik vooral opbouwen en inschuiven. Ik verwacht dat we bovenin meedoen en een periodetitel kunnen pakken. Dat moet het doel zijn."