Holthees-doelman Peter van den Heuvel hoopt weer de nacompetitie te halen.
Holthees-doelman Peter van den Heuvel hoopt weer de nacompetitie te halen. Foto: Yvon van Horck

'Keepen is familiekwaal'

HOLTHEES | Peter van den Heuvel (31) verdedigt alweer een jaar of zeven het Holthese doel. De stevige sluitpost komt uit een echte keepersfamilie. Zijn oom Theo van Els stond nog ooit bij Venray onder de lat. En bij Holthees was hij de opvolger van zijn neef Patrick Wijnen. "Keepen is een familiekwaal", zegt hij lachend.

Op 6 juli werd hij de trotse vader van zoontje Loek. Sindsdien is er wel wat veranderd. "Ja, inderdaad ik moet nu veel beter dingen plannen. Ik zal ook af en toe minder kunnen trainen." Toch straalt het fanatisme nog van hem af. Hij is inmiddels de oudste speler van de Holthese ploeg. Maar heeft hij heeft nog veel te veel plezier in het spelletje om te stoppen. Alhoewel hij op zijn achttiende zijn keeperhandschoenen aan de wilgen hing. Vijf jaar lang kwam hij nauwelijks op een voetbalveld. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Langzamerhand begon het toch weer te kriebelen. "Holthees vroeg ieder jaar of ik lid wilde worden. Maar in die periode was ik met andere dingen bezig. Ik deed niet veel meer aan sport. Alleen wat fitness. Ik vond het stappen toen belangrijker."

"Totdat ik zelf een keer ben gaan kijken naar een wedstrijd van Holthees. Mijn neef Patrick stond in het doel. Ik kreeg er toch weer zin en ben weer begonnen." Patrick Wijnen stopte en werd elftalleider en sindsdien is Peter van den Heuvel een vaste waarde in het Holthese doel.

Hij is geboren in Venray en begon met voetballen in de F5 van Venray. "Toen keepte ik nog niet. Ik weet nog dat we kampioen werden." Op zijn zesde verhuisde het gezin naar Smakt en hij werd lid van Volharding waarmee Holthees een samenwerkingsverband had met de jeugd. Bij Volharding werd hij direct keeper en hij doorliep alle hoogste elftallen die vaak op landelijk niveau uitkwamen. "Met Jaap Litjens uit Leunen heb ik nog de regioteams gekeept." Het was een intensieve periode in de Volharding-jeugd. "Ik was toen zes dagen per week met voetballen bezig. Dat ging me op een gegeven moment tegenstaan. Toen ik overging naar de senioren ben ik ineens gestopt. Ik was er gewoon klaar mee."

Holthees heeft een succesvol seizoen achter de rug. Tussen 2011 en 2015 vertoefde de dorpsclub als een subtopper in de zesde klasse. Maar een periodetitel of promotie zat er telkens net niet in. Een jaar geleden werd de zesde klasse opgeheven. Waardoor Holthees automatisch promoveerde. Veel zesdeklassers hadden het lastig op het hogere platform. Maar Holthees paste zich snel aan in de nieuwe omgeving met overwegend Brabantse clubs. Met de teruggekeerde trainer Hans Winkelhag wisten de blauw-witten ook een niveau hoger een plek in de subtop te verwerven. Als de Holthesers niet net voor en net na winterstop hadden verloren van de laagvliegers St. Hubert en De Willy's, dan had er nog wel meer ingezeten. In de nacompetitie bleek vierdeklasser Stiphout Vooruit uiteindelijk een maatje te groot. Holthees zit nu in een half Brabantse, half Limburgse klasse. "Brabantse clubs zijn vooral fysiek sterk", vindt Van den Heuvel. "De nieuwe indeling is mooier met meer derby's. Vooral tegen Merselo is het altijd een leuke pot. Ik verwacht dat we weer bovenin kunnen meedoen. Als we compleet blijven hebben we een goed elftal. Maar als er veel blessures en schorsingen komen dan moeten we veel gaan schuiven en dan wordt het team verzwakt."