Kevin Goldschmidt:
Kevin Goldschmidt: "Als we verliezen bouwen we evengoed een feestje." Foto: Henk Willemssen

'Sfeer is goed bij Sporting'

SWOLGEN | Kevin Goldschmidt (27) is al twaalf jaar een vaste waarde in de hoofdmacht. Tot 2010 bij TOP'27 en na de fusie met Swolgense Boys bij Sporting ST. Als Tienrays talent debuteerde hij al op zijn veertiende in het eerste elftal.

Samen met Thijs Gerrits, Dave en Tim van Rijswick en keeper Bram Willems is hij nog overgebleven van de oranje-zwarte formatie die in 2007 naar de vierde klasse promoveerde. TOP'27 kon niet meer zelfstandig voortbestaan. Het samengaan met Swolgense Boys was in 2010 onvermijdelijk. Ondanks de aloude rivaliteit tussen beide dorpen. "Die fusie is heel soepel verlopen", vindt Kevin Goldschmidt. "Vanaf de D-jeugd voetbal ik al samen met jongens uit Swolgen. Bij de senioren werden we weer uit elkaar gehaald. Door de fusie kregen we een prachtig sportpark en het klikt onderling goed."

Toch zijn de sportieve prestaties langzaam bergafwaarts gegaan. In 2013 wist Sporting ST het verblijf in de vierde klasse nog net te rekken. Door in een beslissingsduel Leunen met 1-0 te verslaan. Kevin Goldschmidt scoorde de gouden treffer. "Dat was een heel mooi moment. De belangrijkste goal die ik ooit gemaakt heb." Het jaar daarna moest Sporting ST alsnog afdalen naar de vijfde klasse. Daarin vertolkt de club een bescheiden rol. Kevin Goldschmidt heeft in de loop der jaren veel leeftijdgenoten zien afhaken. Ze verhuisden of gingen lager voetballen. Omdat de aanwas stagneerde moest Sporting steeds een stapje terugdoen. "Spelers als Sander Thijssen en Robin Tissen zijn voor ons niet te vervangen. We hebben enkele jaren geen A-jeugd gehad. Kwalitatief is het minder geworden. Dat moet je accepteren." Sinds vorig jaar staat Goldschmidt centraal op het middenveld. Die positie bevalt hem beter. "In de voorhoede kreeg ik vaak weinig ballen. En ik ben ook niet meer zo heel snel. Loopvermogen heb ik nog genoeg en daarom kom ik op het middenveld beter tot mijn recht." Hij hoopt zo lang mogelijk voor de hoofdmacht uit te komen. Ondanks dat hij hinder heeft van artrose in beide knieën. "Twee jaar geleden had ik het meeste last. Door fitness is het beter gegaan omdat de bovenbeenspieren sterker werden. Maar daags na de wedstrijd gaat het opstaan niet meer zo makkelijk."

Vorig seizoen eindigde Sporting ST op een teleurstellende elfde plaats. In de laatste thuiswedstrijd werd met liefst 0-9 verloren van kampioen Meterik. "Dan kom je liever na afloop niet in de kantine." Toch heeft hij goede hoop dat het nu wat beter gaat. Michel Kleven is na een jaar terug en van het Midden-Limburgse Conventus kwam Marco Pennings, die in Tienray is komen wonen. Wellicht kan hij als aanvaller voor een impuls zorgen. Want het ontbreekt vooral aan scorend vermogen. Noodgedwongen speelde verdediger Dave van Rijswick afgelopen seizoen als centrumspits. Met zeven treffers voldeed hij. Pech is ook dat de talentvolle aanvaller Jorn Beurskens door een zware knieblessure voorlopig nog uitgeschakeld is.

"Als we in de middenmoot eindigen dan doen we het goed", vindt Kevin Goldschmidt. "Gelukkig gaat Bram Willems nog door. Als keeper houdt hij ons vaak op de been. En Tim van Rijswick is als laatste man heel belangrijk. Ondanks dat we vaker verliezen blijft de sfeer goed. We bouwen evengoed een feestje. De derde helft is hier prima…".