Jannes van Berne:
Jannes van Berne: "Er is meer concurrentie. Iedereen moet knokken voor een plaats." Foto: Yvon van Horck

Stapje hoger voor Oostrum?

OOSTRUM | Oostrum begint al weer aan zijn vijfde achtereenvolgende seizoen in de vierde klasse. De club is een stabiele factor geworden na een woelige periode waarin promoties en degradaties elkaar razendsnel afwisselden. Clubman Ruud Custers heeft in de voorbije drie jaar een goede basis gelegd. Zijn opvolger Ron Spruit hoopt met de rood-witten naar boven te kijken.

Jannes van Berne (20) is niet de meest opvallende Oostrumse speler. Maar de uit Venray afkomstige middenvelder heeft zijn plekje veroverd in de hoofdmacht. Van Berne doorziet het spelletje en hij staat vaak op de juiste plek. Zo voorkwam hij al vaker op de doellijn een zeker tegendoelpunt.

Voor Jannes van Berne is het even wennen nu trainer Ron Spruit uit Venray voor de groep staat. "Ik heb vijf jaar Ruud Custers als trainer gehad, waarvan twee seizoenen in de jeugd. Hij beviel me wel. Met een nieuwe trainer voor de groep is het toch weer anders. Iedereen moet nu knokken voor zijn plaats. Ook omdat er meer concurrentie is gekomen."

Nu topschutter Chris Wilschut is teruggekeerd van Venray zijn de verwachtingen hoger gespannen in het Oostrumse kamp. "Heel fijn dat Chris er weer bij is", vindt Jannes van Berne. "In zijn vorige periode was hij heel belangrijk voor ons." Toen clubtopscorer Marwin Hermans vorig seizoen voor langere tijd was uitgeschakeld, kreeg Oostrum het lastig. In de zes duels rond de winterstop werd slechts twee keer gescoord. Na de thuisnederlaag tegen Olympia'18 half maart verkeerde de club zelfs in acuut degradatiegevaar. Ondanks de vele blessures wist Oostrum het tij te keren en uiteindelijk royaal in de middenmoot te finishen.

"Naast Marwin hebben we ook Ruben Nohlmans langer moeten missen. Dat konden we niet goed opvangen. Toch waren we vaak niet eens minder dan de tegenstander. Maar het kwam er gewoon niet uit", vertelt Jannes van Berne. "Op het laatst hebben we een goede serie neergezet. We wilden geen degradatievoetbal spelen. En uiteindelijk is het nog een mooi seizoen geworden."

Jannes van Berne begon vreemd genoeg met voetballen in de F'jes van Leunen. Hij woont aan de Stationsweg in Venray. "Ik wilde in Venray bij de voetbalclub maar daar was geen plek. Omdat een vriendje bij Leunen speelde, heb ik me daar aangemeld." Na een jaar kon hij toch lid worden van Venray. Hij doorliep de jeugdteams tot aan de B1. In de A-jeugd vertrok hij naar Oostrum. "Ik woon dichtbij en enkele vrienden voetbalden bij Oostrum. Die overstap is me goed bevallen. Vooral de gezelligheid en het samen een biertje drinken." Op zijn zestiende debuteerde hij onder trainer Wim de Roy al in het eerste elftal. Na een jaar in de A1 ging hij vervroegd over naar de senioren.

Ron Spruit heeft na een jaar onderbreking zijn trainerscarrière weer opgepakt. Van 2011 tot 2014 stond hij aan het roer bij Baarlo dat uitkwam in de derde klasse. Daarvoor trainde hij het tweede elftal van Venray. Jannes van Berne denkt, net als zijn trainer, dat Oostrum bij de bovenste vijf kan eindigen. Wellicht dat het aloude clubrecord van 58 jaar geleden nu eindelijk eens sneuvelt. In het seizoen 1957/58 werd Oostrum vijfde in de vierde klasse. "Leuk dat we nu meer derby's spelen", vindt Van Berne. "Tegen Leunen en Ysselsteyn is toch altijd iets extra's. Als iedereen fit blijft dan kunnen we de prestatie van vorig seizoen verbeteren."