Koen Verlinden wil met SSS'18 overleven in de eerste klasse.
Koen Verlinden wil met SSS'18 overleven in de eerste klasse. Foto: Henk Willemssen

'Ik zit prima bij SSS'18'

OVERLOON | Koen Verlinden (25) begint alweer aan zijn vierde seizoen bij SSS'18. De rasechte Venraynaar paste zich snel aan na zijn overgang naar Overloon. "Het is hier een perfecte groep. Het sociale aspect speelt meer dan bij Venray. Als je samen een biertje drinkt dan leer je elkaar ook snel kennen. Ik zit hier wel goed."

Toch scheelde het niet veel of Verlinden acteerde nu weer in het Venrayse rood-wit. Samen met Frits Lucassen werd hij benaderd voor een overstap. Er volgden twee gesprekken met John Beerkens en Wim Vievermans van de technische commissie. SSS'18 verkeerde toen in degradatiegevaar in de eerste klasse. "Ik kom uit Venray en ik wil op een zo mogelijk niveau voetballen. Als we waren gedegradeerd dan was ik wellicht teruggegaan. Maar gelukkig is dat niet gebeurd."

Na een zwaar seizoen wisten de geel-zwarten in de nacompetitie eerst af te rekenen met EVVC en daarna met Venlosche Boys. Begin juni was de ontlading groot na de beslissende 2-1 thuiswinst op de Venlonaren. "Op het eind zat ik er echt doorheen. We speelden in korte tijd zo veel wedstrijden. Door overbelasting raakte ik ook geblesseerd." Trainer Ales Jurcik laste daarom een wat langere rustperiode in. Begin augustus begonnen de trainingen weer. "Dat was fijn. Ik was er wel aan toe om een poos vrij te zijn van voetbal." Ales Jurcik loopt als een rode draad door zijn voetbalcarrière. "Ales is al zeven jaar mijn trainer. Sinds de A-jeugd van Venray werken we al samen." Raak je dan nooit uitgekeken op de trainer? "Ja, dat wel. Maar het is geen probleem. We weten precies wat we aan elkaar hebben."

Toen Koen Verlinden in Venray overging naar de senioren was het als jeugdspeler lastig een basisplaats te bemachtigen. De hoofdklasser haalde veel spelers van buitenaf. Na het ontslag van trainer Bert Ruijsch in het seizoen 2011/12 namen Ales Jurcik en Jan Poels het roer over. Koen Verlinden kreeg toen een nieuwe kans. Het jaar erop werd Harrie Blokhuis trainer en werd ex-prof Paul Jans als nieuwe spits aangetrokken. Daardoor raakte Verlinden opnieuw op het tweede plan. SSS'18 was inmiddels gepromoveerd naar de eerste klasse en trok medio 2013 Ales Jurcik als trainer aan. Samen met Bas Joosten maakte Verlinden de overstap. "Job Gielen en Paul Janssen hadden ook bij Venray gespeeld. Dus ik kende al wat jongens." Bij Venray zat hij vaker op de bank en speelde zijn duels in het tweede elftal. "Ik vond het vooral fijn dat ik weer iedere week kon voetballen." Verlinden werd in zijn debuutjaar topscorer met negen treffers. Toch degradeerden de Overloners. Maar binnen een jaar werd het verloren terrein weer herwonnen. In de finale van de nacompetitie promoveerde SSS'18 ten koste van de grote rivaal Volharding. Koen Verlinden had een belangrijk aandeel in de promotie. Zijn vrije trappen zijn een sterk wapen. "De vrije trap moet niet te dicht bij de zestienmeterlijn zijn. Dan kan de bal niet meer zo dalen. Binnen 25 meter ligt ie perfect. Vooral in de jeugd heb ik er na de training vaak op geoefend. Het is ook een kwestie van ervaring. Je moet het goede gevoel hebben." De Overloners zijn sowieso sterk in standaardsituaties. "We scoren inderdaad veel uit corners. We hebben veel lengte in de ploeg."

De verwachtingen in het Overloonse kamp zijn niet zo hooggespannen. "We hebben vrijwel dezelfde groep. Het voordeel is dat er weinig aanpassingen zijn in het elftal. We zijn op elkaar ingespeeld." SSS'18 hoopt het verblijf in de eerste klasse weer met een jaar te verlengen. "Als we de groep fit houden dan kunnen we van iedereen winnen. Vorig jaar misten we drie belangrijke spelers voor langere tijd. Dat konden we niet opvangen."

De deur naar Venray is voor hem niet op slot. "Nee, zeker niet dicht. Ik zit nu goed in Overloon maar ik kan ook niet te ver in de toekomst kijken."