Jef Vels ziet perspectief bij BVV'27 maar hij tempert te hoge verwachtingen.
Jef Vels ziet perspectief bij BVV'27 maar hij tempert te hoge verwachtingen. Foto: Henk Willemssen

Jef Vels: dubbelrol bij BVV'27

BLITTERSWIJCK | Jef Vels heeft zijn draai gevonden in Blitterswijck. De trainer uit Uden neemt vanaf dit seizoen ook de dames van BVV'27 onder zijn hoede. "BVV is een sympathieke club. Daar doe ik het graag voor. Op donderdag train ik eerst de dames en daarna het eerste elftal."

Op zondag bij thuisduels heeft de in Leiden geboren gedreven voetbalman eveneens een dubbelrol. Het dameselftal leek een paar maanden geleden uit elkaar te vallen. In mei organiseerde Vels een voetbalclinic en dat leverde vier nieuwe speelsters op waardoor het team een nieuwe impuls kreeg. De geel-zwarte mannenploeg kwam eind september 2015 zonder hoofdtrainer te zitten toen Henk Theelen opstapte. Het bestuur zocht contact met Holland Soccerways, het voetbalbedrijf van Vels. De ervaren trainer gaf eerst een paar trainingen. De samenwerking beviel van beide kanten zo goed dat hij vanaf 1 november volledig aan de slag. De Udenaar heeft een lange staat van dienst in het voetbalwereldje. In Belgiƫ heeft hij bij profclubs gewerkt en hij was bij de KNVB docent opleidingen, regiocoach en districtstrainer.

Het spelpeil in de vijfde klasse viel hem bar tegen. "Ja, daar ben ik wel even van geschrokken. Van de beperkingen die er zijn op dat niveau." Als kleine club beschikt BVV'27 over een smalle selectie. Halverwege de competitie hadden de geel-zwarten slechts zeven punten. Na de winterstop begon het ineens te draaien. Er kwamen nog achttien punten bij. "Ik probeer aan de jongens over te brengen wat voetbal inhoudt. Het spel moet eenvoudig gespeeld worden. We hebben goed doorgetraind tijdens de winterpauze. Met soms aardig voetbal hebben we nog heel wat punten gepakt. Het team heeft een goede ontwikkeling doorgemaakt", stelt hij tevreden vast. De BVV'ers zijn nogal wisselvallig. Met vaak betere prestaties tegen topclubs dan tegen de mindere opponenten. Op de slotdag werd met 2-1 verloren SV United. De rivaal uit Wanssum passeerde daardoor de Blitterswijckers op de valreep op de ranglijst. Jef Vels denkt dat het vooral een mentale kwestie was. "De jongens hadden zich zo verheugd op die derby. Tegen SV United is het de wedstrijd van het jaar. We hadden 80 procent balbezit en toch verloren we met 2-1. Dat zegt wel iets. We konden het veldoverwicht niet omzetten in doelpunten."

Daar wringt bij BVV'27 al jarenlang de schoen. De club mist een echte afmaker die er twintig per seizoen inschopt. "Onze topscorer heeft er nog geen zeven gemaakt", berust Vels. "Alhoewel we wel over snelle flankspelers beschikken." Als noodoplossing werd verdediger Joey Gelden in de spits geposteerd. "Bij gebrek aan een opgeleide spits heeft Joey het goed gedaan. Hij kan iets te weeg brengen in de zestien."

Jef Vels spreekt van een 'aparte' spelersgroep. "Je hebt eigenlijk drie groepen. De jonge jongens met bravoure, de wat gematigde oudere spelers en dan nog een clubje uit Venray. Daar moet cohesie tussen komen. Ik wil hier een goede basis leggen van de toekomst. Ik zie perspectief. Er zit nog genoeg groei in. Anders was ik niet gebleven." De Udense oefenmeester wil niet hoog van de toren blazen. De competitie-indeling is veranderd. De helft van de tegenstanders komt nu uit Brabant. "Het zijn clubs die ik nog ken uit mijn KNVB-tijd. Wij moeten behoorlijk kunnen meedraaien. Maar bovenal die goede ontwikkeling doorzetten."