Tom Kessels voelt zich thuis op sportpark Soetendaal in Vierlingsbeek.
Tom Kessels voelt zich thuis op sportpark Soetendaal in Vierlingsbeek. Foto: Ron Koenen

"Derby's extra tintje"

Vierlingsbeek | Tom Kessels is begonnen aan een nieuw voetbalavontuur. De 22-jarige Venraynaar verdedigt dit seizoen de rood-witte clubkleuren van Volharding. De Vierlingsbeekse equipe kruist de komende voetbaljaargang in de eerste klasse D onder meer de degens met Venray, SSS'18 en Wittenhorst. Kessels kijkt uit naar de seizoenstart tegen SSS'18. "Ik heb er al veel verhalen over gehoord, maar ga het nu zelf meemaken. Maar voor mij persoonlijk zijn de wedstrijden tegen Venray nog specialer. Al die derby's geven een extra tintje aan de competitie."

Volharding kroonde zich in het voorjaar van dit jaar tot kampioen in de tweede klasse H. De ploeg van trainer Sjoerd van der Coelen uit Venray greep de titel na een ongekende slotserie en met groot machtsvertoon in de kampioenswedstrijd tegen Prinses Irene. De linksbenige Kessels moet een van de twee door het vertrek van Bram Jacobs en Rob Branje opengevallen plekken in het hart van de verdediging opvullen. "Ik speel het liefst linker centrale verdediger, voor die positie ben ik ook gehaald door Volharding, maar kan ook links of centraal op het middenveld spelen", zegt de 1.89 meter lange Venraynaar. Over de reden van zijn vertrek bij Venray is hij duidelijk. "Ik heb vorig seizoen tot de winterstop de meeste wedstrijden gespeeld, maar kwam er daarna niet meer in. Ik had er weinig vertrouwen in dat ik onder deze trainer nog wel aan het spelen zou toekomen. Daarom kwam het telefoontje van Volharding mooi op tijd: ik was toe aan een nieuwe uitdaging. Nee, die keuze was niet moeilijk." Daarbij komt dat zijn vader John ook in Vierlingsbeek voetbalde. "Natuurlijk hoor je van iedereen dat Volharding een gezellige club is. Ook mijn vader denkt met veel plezier terug aan zijn tijd als voetballer in Vierlingsbeek. En ik moet zeggen dat al die verhalen kloppen. Ik ben meteen goed opgenomen in de groep, vanaf dag één voel ik me hier thuis."

Tom Kessels komt uit een echt sportgezin. Zijn moeder José Jakobs handbalde op hoog niveau bij BEVO, zijn zusje Jonna handbalt in het eerste team van Manual en ook zijn broer Roel voetbalde vanaf de jeugd bij Venray. Tom Kessels begon zijn voetballoopbaan in de jeugd van Venray. Vervolgens werd zijn talent opgemerkt door VVV-Venlo, waarvoor hij vier jaar speelde. "In de B- en de A-jeugd. Daarnaast heb ik veel wedstrijden bij Jong VVV mee mogen voetballen en een aantal keren bij het eerste team mee mogen trainen. Ja, dat was mooi om mee te maken, maar helaas kwam ik te kort voor het eerste team en besloot ik om terug te keren naar Venray." Daar behaalde hij in drie jaar tijd, behalve een periodetitel, geen echte prijs. "Ik heb er drie leuke jaren gehad, maar ik heb bij Venray helaas niet kunnen laten zien wat ik in mijn mars heb. Het laatste halfjaar heb ik enkele keren met het tweede team meegedaan, waaronder tegen het reserveteam van Volharding. Sjoerd van de Coelen zag dat en zo is het balletje met Volharding gaan rollen. Ik wilde niet langer op de bank zitten bij het eerste van Venray." Als promovendus zou je verwachten dat handhaving het doel voor dit seizoen is bij Volharding. Maar Tom Kessels denkt daar anders over. "Dat vind ik een te klein doel. Ik vind dat we moeten gaan voor een plek in het linkerrijtje. Daarnaast zou het mooi zijn als we een periodetitel zouden kunnen pakken." Met een lach: "Maar laten we het seizoen eerst maar eens beginnen met een zege op SSS'18."