Gemeentegrond illegaal in gebruik

VENRAY | Het illegaal in bezit nemen van gemeentegrond blijkt op veel grotere schaal voor te komen in Venray dan aanvankelijk werd gedacht. Op het gemeentehuis ontbreekt momenteel een totaaloverzicht. Er moet eerst een inventarisatie per perceel komen om alles in kaart te brengen.

Door Henk Willemssen

Soms komt de gemeente er per toeval achter dat de grond door anderen in bezit is genomen. Zoals bij het aanleggen of verbreden van een weg. Ook blijken landbouwers vaker stroken gemeentegrond bij hun akkers te hebben getrokken. Daarnaast zijn er in het Kadaster fouten geslopen die hersteld moeten worden.

Uit een eerste inventarisatie bleek dat 37.861 vierkante meter gemeentegrond onrechtmatig in gebruik is. Hiervan is nu 8.337 vierkante meter verkocht of verhuurd. Van 29.524 vierkante meter willen de 'eigenaren' de grond niet kopen van de gemeente of ze doen een beroep op verjaring. Vorig jaar werd een verkoopactie gestart van groen- en reststroken. Er gold tijdens de actieperiode een gereduceerde prijs van 75 in plaats 115 euro per vierkante meter.

De gemeente Venray hield er weinig aan over. Want het ingehuurde bureau BMC ontving 40 procent van de verkoopprijs. Daardoor bleef er slechts 45 euro per vierkante meter over. Volgens de wet wordt de bezitter na twintig jaar automatisch eigenaar van de grond. De verjaringstermijn begint vanaf de dag dat iemand zich gedraagt alsof hij eigenaar is. Door bijvoorbeeld een stuk bij de tuin te trekken en er een hek omheen te zetten. De gemeente Venray heeft er in de afgelopen jaren nauwelijks naar omgekeken. Als grondeigenaren zich na twintig jaar melden om de formele overdracht van de grond via de notaris te regelen, kan de gemeente weinig anders doen dan instemmen en het verlies nemen. Om aan deze situatie een einde te maken is de verkoopactie gestart. Die leverde niet het beoogde resultaat op. De bijna 30.000 vierkante meter die illegaal in kaart is gebracht levert al een verlies op van ruim 2,2 miljoen euro. De verwachting is dat de totale verliespost in werkelijkheid vele miljoenen groter zal zijn.

Volgens de Gemeentewet mag de gemeente Venray niet berusten in de huidige situatie. De gemeente is namelijk verplicht haar eigendommen te beschermen. Het college wil daarom ook geen gronden gratis in gebruik geven, maar wel verkopen of verhuren. Als de bezitters niet meewerken, dat zal handhavend worden ingegrepen om een einde te maken aan de illegale en onrechtmatige situatie.