Pascal Cuijpers (links), Norbert Hulleman  en Jack Willems hopen veel geld op te halen voor de Stichting ALS.
Pascal Cuijpers (links), Norbert Hulleman en Jack Willems hopen veel geld op te halen voor de Stichting ALS.

'Barbecue ALS de wereld uit!'

Venray | "Mijn vader gaf me de opdracht op zijn sterfbed dat ik de strijd tegen ALS door moet zetten." We schrijven 8 augustus 2014 als Norbert Hulleman afscheid moet nemen van zijn vader Martin, die veel te jong, op 71-jarige leeftijd, de 8,5 jaar durende strijd tegen die verschrikkelijk spierziekte verliest.

Door Ron Koenen

Norbert Hulleman kan zich dat emotionele moment nog goed voor de geest halen. Op nationale Burendag, zaterdag 24 september, voegt de 49-jarige Venraynaar de daad bij het woord door een landelijke actie op touw te zetten om geld in te zamelen voor de Stichting ALS. "Uit naam van pap."

Met de actie 'Barbecue ALS de wereld uit!' wil hij geld inzamelen voor het goede doel: de Stichting ALS. Norbert Hulleman is in samenwerking met de Stichting ALS en A-Z Barbecue & Gourmet Party Service BV al enkele maanden bezig met de voorbereidingen voor dé actie op Burendag. "We willen ALS nog beter op de kaart zetten. Mijn vader zei altijd: 'Het leven is een feest, je moet alleen zelf de slingers ophangen'. In die stijl past ook de actie 'Barbecue ALS de wereld uit!' op Burendag, een dag waarop buurten, straten en families gezellig samenkomen en waarop vele mensen iets goeds doen voor elkaar en voor de buurt. Pap zou daar als bourgondische Limburger erg van genieten, en die dag het liefst zelf hebben afgesloten met een smakelijke barbecue. Dat gaan wij nu dus doen uit zijn naam."

De 'formule' is simpel. Bij elke bestelling van het ALS-barbecuemenu van 9,95 euro draagt A-Z Barbecue 2,50 euro af aan het goede doel: de Stichting ALS. De bedoeling is dat 'Barbecue ALS de wereld uit!' voor ALS jaarlijks terugkeert.

"Want die ziekte moet van de kaart, en snel ook." Bij de barbecuepakketten wordt ook informatie over ALS bijgevoegd. "Je moet het eigenlijk zien als een benefietbarbecue voor het goede doel. Een dag waarop de ziekte, maar nog meer de persoon die ALS heeft of had centraal staat. Dit jaar wordt een pilotjaar." Iedereen kent nog wel de Ice Bucket Challenge, de ijsemmer-internetactie die de ziekte ALS wereldwijd op de kaart zette en ALS-organisaties tienduizenden donaties opleverden. "Laat heel duidelijk zijn dat dat fantastisch is, maar de actie levert nu geen geld meer op. Wij willen dat 'Barbecue ALS de wereld uit' jaarlijks gaat terugkeren. Ja, het zou natuurlijk mooi zijn als onze actie net zoveel aandacht krijgt en geld oplevert als de Ice Bucket Challenge. Maar we moeten ook reëel blijven. Misschien dat we met een record, de meeste barbecues voor het goede doel op een dag in Nederland, in het Guinness Book of Records kunnen komen. De komende dagen en weken gaan we in ieder geval flink promotie maken voor de 'Barbecue ALS de wereld uit!" Ga voor de benefietbarbecuebestelling naar www.barbecue.nl/barbecue-menu en klik op de speciaal voor de actie aangemaakte button. "Op die manier kunt u uw bijdrage leveren en deze actie tot een groot succes maken. Met dank aan A-Z Barbecue & Gourmet Party Service BV en de stichting ALS", besluit Hulleman.