Op zoek naar vliegtuigrestanten van de crash bij 't Schoor.
Op zoek naar vliegtuigrestanten van de crash bij 't Schoor. Foto: Jan Strijbos

Lezing vliegtuigcrashes

Castenray | Op 't Schoor op de grens van Castenray en Leunen wordt langs de Horsterweg momenteel gewerkt aan een monument voor acht inzittenden van een Amerikaanse B17-bommenwerper.

Deze acht jonge soldaten kwamen om het leven, toen hun toestel met tien inzittenden in 1943 explodeerde. Brokstukken van het toestel en de lichamen van de bemanning lagen in de verre omtrek. Slechts twee inzittenden konden nog net per parachute het vliegtuig verlaten en werden door de Duitse bezetters gevangen genomen.

In de huidige gemeente Venray hebben tijdens de Tweede Wereldoorlog 44 vliegtuigcrashes en noodlandingen plaatsgevonden en bij geen enkele waren zoveel slachtoffers te betreuren als bij de crash op 't Schoor. Stichting Heemkundig Genootschap Castenray en Werkgroep Historie Leunen hebben de handen ineen geslagen en willen in een gezamenlijk project de acht slachtoffers op gepaste wijze gedenken. Dat gebeurt op zaterdag 24 september vanaf 14.00 uur. Als voorbereiding op de onthulling van het monument wordt op woensdag 14 september in het Castenrayse gemeenschapshuis De Wis een lezing verzorgd door Joop Hendrix uit Helmond. Hij verzorgt een dia-lezing over de vliegtuigcrashes in de regio Venray/Horst met specifiek de B17-crashes in de omgeving van Venray en de crash op 't Schoor. De lezing bevat indrukwekkende foto's en filmpjes, onder meer van de crash van een B17-bommenwerper.

Joop Hendrix heeft een grote passie voor alles wat met vliegtuigen uit de Tweede Wereldoorlog te maken heeft. Niet vreemd, want hij diende liefst 33 jaar in de Koninklijke Luchtmacht. Hij volgde zijn vliegopleiding bij de Canadese luchtmacht en vloog vervolgens in verschillende typen vliegtuigen.

De Nf-5 en de F-16 waren de jachtvliegtuigen waarin hij de meeste vlieguren maakte. Voor de Koninklijke Luchtmacht was hij 18 jaar als vlieginstructeur werkzaam, waarvan 10 jaar in de Verenigde Staten van Amerika, waar alle NATO-landen hun militaire straaljagerpiloten opleiden.

Na zijn diensttijd kwam Joop Hendrix via zijn neef, die een metaaldetector had, op het idee om ook met een dergelijk apparaat op zoek te gaan. Lag de focus aanvankelijk nog op het vinden van muntjes, al gauw ging dat over op het zoeken naar restanten van vliegtuigen uit de Tweede Wereldoorlog. Een logisch gevolg van het feit dat hij het grootste deel van zijn leven piloot was geweest.

Tal van crashlocaties werden met soms verrassend resultaat afgespeurd. Door zijn vondsten op het internet te delen, kwam hij in contact met leden van de Planehunters, in 2006 opgericht door de Belg Benny Ceulaers. Planehunters zoeken op crashlocaties, maken een studie van de crash en proberen nabestaanden van slachtoffers te achterhalen.

Joop Hendrix was ook lid van de in 2014 opgerichte Werkgroep Vliegtuigcrashes en Noodlandingen 1940-1945 in de gemeente Venray. Deze werkgroep inventariseerde en beschreef alle 44 crashes en noodlandingen die tijdens WO II in de gemeente Venray plaatsvonden. Inmiddels staan er zes informatieborden, waarop op een plattegrond van de gemeente alle locaties met gegevens zijn ingetekend. Een bord staat bij de kasteelruïne in Geijsteren, twee borden staan in Ysselsteyn en twee borden bij oorlogsmonumenten in Castenray. Het zesde bord is onlangs geplaatst op 't Schoor bij het op 24 september te onthullen monument.

De interesse voor alles wat met de Tweede Wereldoorlog te maken heeft, is nog steeds onverdeeld groot. Dat bleek enige tijd geleden weer bij een lezing van Joop Hendrix in Sint Anthonis, waar hij een bomvolle zaal aantrof. De lezing in het Castenrayse gemeenschapshuis op woensdag 14 september is gratis toegankelijk. Om 19.30 uur is de inloop en om precies 20.00 uur begint de lezing.

Van links naar rechts op de foto: Hay Strijbos van heemkunde Castenray, Joop Hendrix met metaaldetector; Sjaak de Veth met metaaldetector, ooggetuige Jac Philipsen.