Parkeerautomaten weg

VENRAY | De parkeerautomaten verdwijnen toch uit het straatbeeld. Ondanks dat de gemeenteraad had gevraagd de ticketautomaten en alle andere apparatuur voorlopig te laten staan. Zeker tot aan de evaluatie van het nieuwe parkeerbeleid dat op 14 oktober ingaat.

Als over een jaar blijkt dat invoering van de blauwe zone met betaald pakeren achter slagbomen niet voldoet, dan kan eenvoudig worden overgestapt op een andere betaalmethode omdat alle parkeerapparatuur nog aanwezig is.

Maar de gemeente gaat toch de ticketautomaten verwijderen. Ze staan er al veertien jaar en zijn technisch en economisch afgeschreven. Ze hadden eigenlijk al vervangen moeten worden. Doordat de automaten langere tijd niet gebruikt worden, gaan ze nog sneller achteruit in kwaliteit. Nu al blijkt uit een test dat ze niet meer goed werken. De vastrecht- en stroomkosten voor verwarming en verlichting lopen ook gewoon door, terwijl de ongebruikte ticketautomaten gevoelig zijn voor vandalisme en vernieling.

Daarnaast denkt het college dat het laten staan van de automaten voor verwarring zorgt. Vooral bij bezoekers van buiten die Venray niet goed kennen. Ze treffen naast de blauwe zone ook nog een ticketautomaat aan. Op 27 september neemt de gemeenteraad een besluit over het al dan niet verwijderen van de parkeerapparatuur.

Bewoners kunnen straks een abonnement nemen voor een parkeerplaats op de grote terreinen achter slagbomen waar betaald parkeren geldt. Dit zijn de terreinen op Blekersveld en aan de Raadhuisstraat en de parkeergarage in de Gouden Leeuw. Een abonnement voor Blekersveld en het Raadhuisplein kost 75 euro per jaar. Een jaarvergunning voor de parkeergarage is een stuk duurder: 250 euro. Centrumondernemers betalen voor ieder abonnement 250 euro.

De blauwe zone geldt voor een aantal straten in het centrum. De maximale gratis parkeerduur is twee uur. Bewoners van een straat waarvoor de blauwe zone geldt kunnen een ontheffing aanvragen. Als ze hun auto niet op de eigen oprit kunnen parkeren. Een ontheffing voor parkeren binnen de blauwe zone kost 125 euro per jaar.

Er zijn twee uitzonderingen. Voor tien parkeervakken aan de Julianasingel en voor 24 plaatsen aan de Merseloseweg, bij het Wijnhuis en Rabobank, geeft de gemeente geen ontheffingen. Zodat deze parkeerplekken gebruikt kunnen worden voor klanten of bezoekers.